galéria megtekintése

Törökország megtette az első lépést a halálbüntetés visszaállítása felé?

7 komment

NOL

Ha a parlament megszavazza, ő aláírná az erről szóló esetleges törvényjavaslatot – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan elnök egy hatalmas vasárnapi isztambuli nagygyűlésen.

Törökország megtette az első lépést a halálbüntetés visszaállítása felé – erre lehet következtetni legalábbis abból, amit Recep Tayyip Erdogan török elnök mondott, vagyis hogy parlamenti jóváhagyással a háta mögött aláírna az erről szóló esetleges törvényjavaslatot. Erdoganvasárnap egy hatalmas, nevében demokráciapárti nagygyűlésen szólalt fel Isztambulban. Hivataloson rendőrségi becslések szerint a megmozdulásra csaknem ötmillióan mentek el.

Fotó: Umit Bektas / Reuters

Törökországban egymást érik a hasonló megmozdulások azóta, hogy Erdogan-féle Igazság és Fejlődés Pártnak (AKP) július 15-én civil támogatással sikerült úrrá lennie a hadsereg puccskísérletén. Az AKP politikai az Egyesült Államokban élő hitszónokot, Fethullah Gülent sejtik a puccskísérlet mögött, a halálbüntetés visszaállításának a gondolata a hívei elleni boszorkányüldözés során merült fel először. Ez a boszorkányüldözés rengeteg emberre sújtott le. A puccs kudarcát követő nagyszabású tisztogatási akciókban eddig több mint tízezer embert vettek őrizetbe, több tízezret pedig elbocsátottak a munkahelyéről azzal a gyanúval, hogy Gülennek és mozgalmának, a Hizmetnek a híve. (

 

A boszorkányüldözés egyébként már Magyarországot is elérte. A törökök két gülenista kapcsolattal vádolt alapítványi iskola felszámolására kérték fel a magyar hatóságokat.

Fotó: Umit Bektas / Reuters

A halálbüntetés visszaállításáért Törökországnak nagy árat kellene fizetnie. Az Európai Unió mérvadó politikusai közül többen és több fórumon is jelezték, ha Törökország esetleg rálépne az útra, amely a halálbüntetés visszaállításához vezet, akkor lemondhat a csatlakozási álmairól. Más kérdés, hogy Törökország kezében is van adu, mégpedig a menekültkérdés megoldása, és megtorlásul az EU-csatlakozási álmok szertefoszlatásáért dönthet úgy, hogy szabad utat enged a több millió közel-keleti és közép-ázsiai menekültnek az öreg kontinens felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.