Jogállamiságot védő mechanizmust szorgalmaz az EP szakbizottsága

A demokrácia, a jogállam és az alapvető jogok tiszteletben tartását megsértő kormányokkal szemben hatékonyan alkalmazható európai uniós eszközrendszer létrehozására is javaslatot tesz az a parlamenti jelentés, amelyet Göncz Kinga szocialista EP-képviselő előterjesztésére ma fogadott el az Európai Parlament alapjogokkal foglalkozó bizottsága.

A szöveg felszólítja az Európai Bizottságot, hogy a nemrég bevezetett, a tagállamok igazságszolgáltatását alapvetően gazdasági szempontból értékelő eredménytábla terjedjen ki a büntető igazságszolgáltatás értékelésére, valamint a rendszer függetlenségének, integritásának, hatékony működésének a vizsgálatára. A jelentés arra is felszólítja a brüsszeli testületet, hogy tegyen javaslatot egy olyan ellenőrzési, értékelési mechanizmus létrehozására, amely vizsgálja, hogy a tagállamok tiszteletben tartják-e az uniós szerződés 2. cikkében lefektetett alapvető jogokat. A dokumentum azt is szeretné elérni, hogy a bizottság hozzon létre olyan mechanizmust, amely lehetővé tenné a hatékonyabb kötelezettségszegési eljárásokat és a szankcionálást abban az esetben, ha a demokrácia és a jogállamiság rendszerszerű megsértése, valamint a fékek és ellensúlyok működésének zavara tapasztalható egy tagállamban. A szöveg kitér arra, hogy el kell kerülni a kettős mérce alkalmazását.

A jelentéstervezetet, melynek több javaslata is a magyarországi jogállamiság miatt érzett uniós aggályok nyomán született, még az EP plenáris ülésének is el kell fogadnia. Ez várhatóan áprilisban történik meg.

Szerettük volna nyomatékosítani az EP véleményét a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatban is, még mielőtt az Európai Bizottság márciusban közzéteszi az erről szóló közleményét - mondta újságíróknak Göncz. A jelentéstervezetet 34 igen, 16 nem és egy tartózkodás mellett fogadták el a szakbizottság képviselői, ami Göncz értékelése szerint ismét azt mutatja, a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt megosztott a kérdésben. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.