galéria megtekintése

„Jobb, ha eltűnnek” – Tizenkilenc embert mészárolt le a japán ámokfutó

13 komment

NOL

Japánban a második világháború óta nem volt ekkora tömeggyilkosság.

„Jobb ha a fogyatékosok eltűnnek” – a szivárgó információk szerint ezzel a felkiáltással ölt meg tizenkilenc embert, 45-öt  pedig megsebesített kedd hajnalban az az ámokfutó, aki Japánban támadott rá késsel egy szanatórium ápoltjaira a Kanagava prefektúrában fekvő Szagamiharában.

Fotó: Issei Kato / Reuters

Az első segélyhívás helyi idő szerint hajnali 2 óra 30 perckor futott be a hatóságokhoz a fővárostól, Tokiótól 40 kilométerre lévő szanatóriumból. Az NTV japán állami televízió közlése szerint az ámokfutó az intézmény korábbi alkalmazottja, a 26 éves Uemacu Szatosi volt, aki a vérfürdő után kocsiba szállt és feladta magát a rendőrségen. Egy ablakot betörve jutott be a szanatóriumba, ahol aztán gyilkolni kezdett. Egy hátizsáknyi kést vitt magával az ámokfutásra. Többjükre még rá sem száradt a vér, amikor átadta  őket. „Én voltam” – mondta állítólag.

 

Szatosi a szanatóriumban válogatás nélkül gyilkolt. Tizenkilenc halálos áldozatából kilenc férfi és tíz nő, 18 és 75 év közöttiek voltak. A Liliomkert nevű szanatóriumban 149 embert ápoltak, testi és szellemi fogyatékkal élőket is.

Szatosit egyébként februárban elbocsátották a munkahelyéről és kényszergyógykezelésre ítélték, miután azzal fenyegetőzött, hogy gyilkolni kezd. A japán hatóságoknak engedélyezniük kellene az eutanáziát a fogyatékosok számára, amelyet ő szívesen végre is hajtana azokon, akik ezt kérik – állította egy erről írt levélben, amelyet át akart adni egy politikusnak. A kényszergyógykezelésről márciusban szabadult.

Fotó: Issei Kato / Reuters

A 45 sérült közül 28-at válságos állapotban szállítottak kórházba.

Fotó: Issei Kato / Reuters

Japánban a második világháború óta nem volt ekkora tömegmészárlás.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.