Jeszenszky szerint jogos volt az amerikai pofon a Bayer-botrány miatt

Alapvetően jogos kritikát fogalmazott meg Samantha Power, de az amerikai ENSZ-nagykövet beszédét eltúlzottnak tartom, amiben ráadásul téves állítások is vannak. A szándék érthető, Bayer Zsolt stílusát és megnyilvánulását, s így a kitüntetést elítélem, szerencsétlennek tartom – erről Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere beszélt lapunknak.

Az elkötelezett atlantistának számító korábbi washingtoni, illetve oslói nagykövet szerint Power beszéde éppen ellenkező hatást érhet el. A nem éppen diplomáciai finomkodásba csomagolt kritika felértékeli a Fidesz 5-ös számú pártkönyvével bíró publicistát, akit inkább le kellene értékelni. Arról nem is szólva, hogy az ENSZ-nagykövet éles bírálata sajnos a magyarországi Amerika-ellenes köröknek szolgáltat muníciót és az éles hangú tengerentúli üzenet az Amerikával szembeni elutasítást erősíti.

Orbán Viktor és Jeszenszky Géza, akkor Magyarország washingtoni nagykövete Bostonban 2002-ben
Orbán Viktor és Jeszenszky Géza, akkor Magyarország washingtoni nagykövete Bostonban 2002-ben
Koszticsák Szilárd / MTI

Jeszenszky szerint nem igaz, hogy Magyarországon nőne a Jobbik népszerűsége és az sem igaz, hogy terjedne az egyébként tagadhatatlanul létező antiszemitizmus. – Amikor Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet tavaly szintén éles bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, nem örültem neki, de azt jogosnak és megalapozottnak tartottam – tette hozzá az exkülügyminiszter, aki azt is ellenezte, amikor Hóman Bálintnak akartak szobrot állítani. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.