Jéghegyek vannak a Plútón!

A magyar idő szerint szerda késő este megérkezett nagy felbontású képek tanúsága szerint a Plútón több mint 3000 méter magas jéghegyek mellett a múltban történt különleges geológiai aktivitás nyomait is felfedezte a New Horizon nevű szonda.
Szerda este sajtótájékoztatón ismertették a NASA kutatói a New Horizon szonda által visszaküldött nagy felbontású képeket a Plútóról. Ezen egy olyan régiót lehet megfigyelni, melyen egyetlen becsapódási kráter sem látható, ami a kutatók szerint az elmúlt százmillió év során geológiai folyamatok révén a felszín teljes átrendeződésének az eredménye lehet. Ehhez pedig hőre lenne szükség.
Nagy az öröm a NASA-nál
Nagy az öröm a NASA-nál
Mike Theiler / Reuters

Jeges holdakon ilyesmit csak az anyabolygó által okozott gravitációs kölcsönhatás alakíthatott ki. Itt ilyesmiről szó sem lehet, ezért ez teljesen új felfedezés, ami a misszió kutatásvezetője, Alan Stern szerint a geofizikusokat az elméletek teljes átgondolására kell, hogy késztesse. A szintén felfedezett, mintegy 3300 méter magas hegycsúcsok jégből vannak, hiszen a Plútó vízjégből álló alapkőzetének felszínén a metánból, szén-monoxidból és nitrogénból álló vékony szilárd réteg nem képes ilyen nagy hegyek kialakítására.

A kutatók a Plútó egy szívformájú régióját az égitest felfedezőjéről, Clyde Tombaughról nevezték el.

A Plútó legnagyobb holdjáról, a Charonról készített felvételek 8 kilométer mély hasadékokat és további viszonylag fiatal felületi aktivitást mutatnak. Itt is kráterekkel szabdalt felületet vártak, ehelyett nagy meglepetésre hullámvölgyek és sziklák sorakoznak majd ezer kilométer hosszan. Az északi pólus közelében fekvő sötét folt pedig egy a környezeténél mélyebben fekvő, vöröses anyaggal fedett nagy területnek tűnik, amelyet Mordornak neveztek el a Tolkien regényeiben szereplő Középfölde délkeleti részén elterülő táj után.

Egy kép a Plútó egyenlítői felszínéről a fiatal, 3500 méter magas hegyek láncolatával
Egy kép a Plútó egyenlítői felszínéről a fiatal, 3500 méter magas hegyek láncolatával
Mike Theiler / Reuters

A Hydra nevű kis Plútó-holdról, 650 ezer kilométer távolságból készült első kép egy hosszúkás vízjégből álló égitestet mutat, aminek nagyságát a NASA kutatói 33-szor 43 kilométeresnek becsülték. Az eddig érkezett képek csak egy kis részét képezik a még várt adatoknak, s ezek között a New Horizon a Plútó éjszakai oldaláról is küld majd adatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.