Jean-Marie Le Pen unokája lesz a Nemzeti Front egyik listavezetője

Marion Maréchal-Le Pen nemzetgyűlési képviselőt, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) alapítójának és tiszteletbeli elnökének, Jean-Marie Le Pennek az unokáját jelöli a párt a Provence-Alpes-Cote d'Azur régióbeli listavezetői helyre a decemberben esedékes regionális választásokon – erről döntött pénteken az FN vezetése.
A regionális választás az utolsó nagy országos szintű megmérettetés lesz a francia pártok számára a 2017 májusában esedékes elnökválasztás előtt.

A 86 éves politikus hétfőn lépett vissza a jelöltségtől unokája javára, miután több mint egy hétig nyílt vitát folytatott lányával, a pártot jelenleg vezető Marine Le Pennel, aki apja legutóbbi megszólalásait "provokációknak" és "politikai öngyilkosságnak" minősítette, majd múlt csütörtökön azt is bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indít Jean-Marie Le Pen ellen.

A pártalapítónak ez lett volna az utolsó nagy kampánya egy olyan régióban, ahol a Nemzeti Front mindig is nagyon népszerű volt.
A pártot 2001 óta vezető Marine Le Pen viszont ezt minden áron meg akarta akadályozni, ezért kezdeményezett apja elleni fegyelmi eljárást. A pártelnök nem titkolja azon véleményét, hogy apja a gázkamrákat bagatellizáló véleményének ismételgetésével és Philippe Pétain, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjének méltatásával keresztülhúzza azon erőfeszítéseit, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon.

Az öreg politikus végül hétfőn visszavonta jelöltségét a párt Provence-Alpes-Cote d'Azur régióbeli listavezetői helyéről és unokáját ajánlotta maga helyett. A legfiatalabb Le Pen mellett Bruno Gollnisch európai parlamenti képviselő, Jean-Marie Le Pen régi barátja is bejelentette igényét a listavezetői helyre, de végül csütörtökön ő is visszalépett.

A 25 éves Marion Maréchal-Le Pen a pártelnök unokahúga, társadalmi kérdésekben konzervatívabb, a gazdaság területen viszont liberálisabb elveket képvisel nagynénjénél. Három éve nemzetgyűlési képviselő, a déli Vaucluse megyében választották meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.