Japán kínai drónok lelövésével fenyegetőzött

Kína hétfőn újra bírálta Japánt az ismétlődő provokatív kijelentések miatt. Továbbra is a japánul Szenkaku-, kínaiul Diaoyu-szigetek feletti rendelkezésről megy a vita.

Kína hétfőn újra bírálta Japánt „az ismétlődő provokatív kijelentések” miatt – jelentette a Xinhua hírügynökség. A pekingi külügyminisztérium szóvivője „a politikai hazugság technikájával” vádolta a japán vezetőket, köztük Abe Sindzo miniszterelnököt. A japán kormányfő vasárnap ugyanis kijelentette, hogy „nem tűrik el a térségbeli status quo erővel történő megváltoztatását”, s ezért utasítást adott a felderítő és a hírszerző tevékenység fokozására.

A pekingi külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján megismételte azt az álláspontot, hogy a japánul Szenkaku-, kínaiul Diaoyu-szigetek történelmileg Kína részét képezték, Japán csak az első kínai-japán háborút (1894-1895) követően vette azt birtokába. Peking arra hivatkozik, hogy a második világháborút követően a két ország közti diplomáciai kapcsolatok normalizálásakor, 1972-ben megegyeztek a megoldás keresésére a szigetek ügyében. Ez képezte akkor az alapot a kétoldali kapcsolatok fejlesztéséhez. Kína azóta is ehhez a megegyezéshez tartja magát, s a területi vitára továbbra is párbeszéd útján remél megoldást találni, ám nem hajlandó lemondani területének szuverenitásáról és a vele kapcsolatos tengeri felségjogról. A Tokió által kifogásolt kínai katonai gépeknek, így drónoknak a Kelet-kínai-tengeren való gyakorlatozása összhangban van a nemzetközi joggal – állította a szóvivő. Geng Yansheng, a pekingi védelmi minisztérium szóvivője a hétvégén még keményebben fogalmazott. Szerinte Japán fenyegetőzésének beváltása, miszerint lelövik a kínai dróngépeket, „komoly provokáció és egyben háborús cselekmény” lenne, amelyre Kína kész határozott választ adni.

Mint azt az AFP japán forrásokra hivatkozva jelentette, a vitatott szigetek ügyében követett pekingi álláspont nyomatékosításaként hétfőn négy kínai őrhajó is tartózkodott a Szenkaku/Diaoyu-szigetek felségvizének körzetében mintegy két órán át. 

A felújult éles hangnemet Abe miniszterelnök említett kijelentései váltották ki egy Tokió közeli katonai bázison. Ázsia támogatását is kérte, hogy határozott választ adhassanak Pekingnek, amely katonai erővel akarja megváltoztatni a fennálló helyzetet. Mint mondta, Japán kész együttműködni azokkal az országokkal, amelyek hasonlóan vélekednek az emberi jogokról, a demokráciáról és a szabadság értékeiről. A japán kormányfő ebben a keretben helyezte kilátásba a japán felségterületet megsértő kínai repülőgépek lelövését, ha a felszólításra nem reagálnak. A védelmi erőknek elrettentő erőként kell cselekedniük – hangoztatta. Az AFP úgy értesült, hogy vasárnap, megszakítás nélkül már a harmadik nap felszálltak japán vadászgépek arra a hírre, hogy kínai katonai gép repült át az okinavai szigetek közötti szoros felett. Japán légterét azonban nem sértették meg.        

A tokiói kormány szóvivője hétfőn reagált a pekingi kijelentésekre. Mint mondta, nagyon sajnálatos, hogy kínai részről gyakorta megsértik a japán felségvizeket. Mióta a japán kormány 2012 szeptemberében megvásárolta magánszemélyektől az említett Szenkaku/Diaoyu szigeteket – amely három kis szigetből áll -, kínai hajók több tucat alkalommal érkeztek az itteni felségvizekre. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.