galéria megtekintése

Ján Slota is Brüsszelbe vágyik

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 25. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

A csehek és a szlovákok összesen 34 képviselő sorsáról dönthetnek május végén, és bár mindkét országban hagyománya van az euroszkeptikus hangoknak, ezeket a jelenlegi kampányban nem nagyon hallani. Részint egy cseh EP-képviselő szitkozódása miatt.

Egy hónappal az EP-választás előtt Csehországban egyelőre takaréklángon kampányolnak a pártok, pedig harmincnyolc politikai tömörülés képviselői szeretnének bejutni a brüsszeli–strasbourgi képviselőházba. Öt párttal bővebb a lista, mint fél évtizeddel ezelőtt.

A cseh étlapon az ANO tűnik a legnépszerűbb választásnak
A cseh étlapon az ANO tűnik a legnépszerűbb választásnak
Petr Josek / Reuters

Az eseménytelen napokat az a botrány törte meg, amelynek negatív hőse Richard Falbr. A cseh szocdem párti EP-képviselőtől azt kérdezte a prágai közrádió riportere: tisztességesnek tartja-e, hogy áprilisban is felmarkolja a havi csaknem nyolcezer eurós járandóságát, holott egyetlen napon ült a képviselőházban.

 

Mire az interjúalanyt pulykaméreg öntötte el, és élő adásban ezt ordította: „Menjen a seggbe, magát is csak a brüsszeli pénzek érdeklik, miért nem azt kérdezi, hogy milyen munkát végeztem mostani megbizatási időm alatt?” Válasza napokon át a  közösségi média és a cseh honlapok slágere lett.

A korábbi megnyilvánulásokhoz képest Prágában meglepően kevés az euroszkeptikus lózung. A legtöbb párt a közös, virágzó Európáról összetákolt közhelyek tömkelegét zúdítja a polgárokra.

Némi színt Jan Keller, a CSSD listavezetője vitt az eddigi rendezvényekbe, ő csaknem naponta fogadkozik: a többi szocialistával együtt azért fog küzdeni, hogy az Európai Unióban ne basáskodhassanak a bankárok és a bürokraták.

Legnagyobb sikere mégis az Andrej Babis vezette ANO pártnak van, amely vonzó célokat nevezett meg. Pavel Telicka listavezető, volt EU-biztos a társaival együtt azon munkálkodik majd, hogy a Csehországot megillető forrásokból ne maradjanak milliók a brüsszeli kasszában a prágai illetékesek bénázásai, illetve korrupt ügyei miatt.

A legutóbbi felmérések szerint éppen Andrej Babis pártjának, valamint a szocdemeknek van a legtöbb esélyük arra, hogy a Prágának járó huszonegy EP-mandátum többségét megszerezzék.

Szlovákiában az öt évvel ezelőttihez képest tizeneggyel több, összesen huszonkilenc politikai tömörülés indul a tizenhárom mandátumért. Több párt neves személyiségeket jelölt a listájának élére: Jozef Golonka legendás jégkorongozót vagy Alexander Dubcek, a prágai tavasz egyik kimagasló politikusának a fiát. Igaz, Pavol Dubcek értékrendjében messze került a baloldali édesapjától, hiszen a Kereszténydemokrata Néppárt listáján szerepel.

A szlovák idén harmadszor szavazhatnak - eddig két elnökválasztási fordulón vannak túl
A szlovák idén harmadszor szavazhatnak - eddig két elnökválasztási fordulón vannak túl
Radovan Stoklasa / Reuters

Még Ján Slota is Brüsszelbe vágyik. Miután gyanús anyagi ügyei és ittas botrányai miatt kizárták a Szlovák Nemzeti Pártból, cimboráival új csoportosulást gründolt: Keresztény Szlovák Nemzeti Párt néven igyekszik borsot törni egykori társainak orra alá.

Egyetlen számottevő euroszkeptikus pártként a Szabadság és Szolidaritást jegyzik, amely óriásplakátjain azt hirdeti: „Csak mi vagyunk értetek, a többiek Brüsszelt szolgálják.”

Először fordul elő, hogy három szlovákiai magyar párt is politikai ringbe száll. A Magyar Közösség Pártjának listavezetője Csáky Pál, aki páratlan méretű kampányt indított: lakossági fórumok, közösségi ünnepségek tucatjain vesz részt, és Húsvéti újság címmel kiadványt adott ki, amelynek a legtöbb írását ő maga jegyzi.

Publicisztikai és szépirodalmi alkotásaiból még színpadi játék is született, amellyel Boráros Imre, az idei Kossuth-díjas színész járja az országot.

Simon Zsolt a Híd-lista élén Dél-Szlovákia szociális gondjai orvoslásának szükségességét hangsúlyozza. Nemrég alakult a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, amely főleg a kassai Krivánszky Miklós révén Szlovákiában és az EP-ben is az eddiginél határozottabb kisebbségi érdekérvényesítésre törekszik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.