Izraelnek kétmilliárd eurójába került az Erős Szikla

Majdnem kétmilliárd euróba került Izraelnek a Gáza elleni ötven napos hadművelet, a Hamász-rakéták elleni védekezés – közölte kedden Móse Jaalon védelmi miniszter egy tel-avivi gazdasági konferencián.

Az Erős Szikla elnevezésű hadművelet közvetlen költségei meghaladják a kilenc milliárd sékelt, mondta a miniszter. Mintegy hatezer célpontot támadtak, abból több mint ötezret a légierő gépei hajtottak végre. Jaalon szerint hatékony volt az offenzíva, amennyiben a Gázai övezetben lévő terrorszervezetek, így a Hamasz, a Dzsihád és mások fegyverarzenáljának a becslések szerint négyötödét megsemmisítették.

Mint közölte, minden egyes érkező rakéta megsemmisítése a Vaskupola rakétaelhárító rendszer üzemeltetése segítségével 100 ezer dollárba kerül. „Gazdasági szempontból mégis megéri, mert megvéd a potenciális kártól" – jelentette ki a miniszter az AFP jelentése szerint. Izraeli katonai források közlése alapján július 8-a óta a Vaskupola mintegy 600 rakétát hárított el.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén úgy döntött, hogy a védelmi minisztériumon kívül valamennyi tárca ez évi költségvetését két százalékkal lecsökkentik, hogy ily módon segítsék pótolni a gázai offenzíva kiadásait.

Több mint 2 100 palesztin vesztette életét az offenzíva során, nagyjából 70 százalékuk civil volt az ENSZ összesítő adatai szerint. Ugyanakkor 66 izraeli katona halt meg és hat civil az izraeli oldalon, egyikük thaiföldi munkás volt.

Az Erős Szikla hadművelet egy nyílt végű tűzszünettel ért véget egy hete kedden. A felek egyetértésre jutottak, hogy újabb megbeszéléseket tartanak Egyiptom közvetítésével a hosszú távra szóló tűzszünetről is. Ám a kezdés időpontját még nem jelentették be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.