Izraeli támadás egy szír katonai kutatóközpont ellen

A szír fővárostól öt kilométerre lévő Dzsamrajában több rakéta is becsapódott az éjjel. Szemtanúk szerint olyan volt, mintha enyhe földrengés rázta volna meg a vidéket.

Hatalmas detonációk rázták meg meg vasárnapra virradóra a Szíria fővárosától, Damaszkusztól öt kilométerre lévő katonai kutatóközpontot Dzsamrajában. A szír állami televízió jelentése szerint a létesítményt izraeli rakétatámadás érte. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, de az incidensről készült amatőr felvételeken jól látni a rakéta-becsapódások utáni villanásokat a Damaszkusz fölé magasodó Kassziun-hegyen. Találat ért több környékbeli katonai támaszpontot is.

Szemtanúk szerint az egész olyan volt, mintha enyhe földrengés rázta volna meg Damaszkuszt. Egy helyi újságíró, Alaa Ebrahim a BBC-nek ehhez még hozzátette, a Basár el-Aszad elnök elleni forradalom kétéve alatt nem érte ekkora támadás a szír fővárost. Az egyik ellenzéki szervezetnek, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának a forrásai vadászgépeket láttak elhúzni a támadás idején Damaszkusz felett.

Dzsamraját az izraeli légierő januárban már bombázta egyszer, akkor a katonai kutatóközpont két munkatársa meghalt, öten pedig megsérültek. A Damaszkusztól öt kilométerre északnyugatra fekvő komplexum a szír rakéta- és vegyifegyver-program egyik kiemelt helyszíne, van itt egy lőszerraktár is.

Névtelenséget kérő izraeli források pénteken szivárogtatták ki, hogy az izraeli légierő egy Libanonnak szánt szír rakétaszállítmányra csapott le, amelynek a címzettje a szélsőséges síita szervezet, a Hezbollah volt. A januári mellett félhivatalosan a zsidó állam ezt a két Szíria elleni támadást ismeri el; azt, hogy a vasárnapi rakétatámadás az ő nevéhez fűződne, Izrael egyelőre nem erőstette meg. „Izrael az új támadással csak a terroristák harci szellemét próbálja meg növelni” – kommentálta a szír állami média egyébként a vasárnapi incidenst. Az Aszad-rezsm a terrorista megnevezést hagyományosan az ellenzéki lázadóknak tartogatja. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.