Izraeli kémrepülők 'gyakoroltak' a magyar légtérben

Két, első ránézésre civil küllemű izraeli felderítőgép repült át Magyarország fölött - írta a Magyar Nemzet csütörtöki száma saját forrásra hivatkozva. Többek szerint azt akarták, hogy lássák őket.

Az izraeli légi- és űrerők két gépe csütörtökön kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Izraeli kémgépek a gyártó fotóján. A távolabbi gép azonos a Nemzet címlapján közölt repülővel
izraeli kémgép

A repülésekről a lapnak Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője annyit mondott, hogy a gépek diplomáciai engedély birtokában voltak itt, de nem a HM illetékes az engedélyek kiadásában. A Külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa, Balogh Dénes pedig arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a tárca csak közvetítő szerepet játszott az eljárásban, az a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatóságának felelősségi körébe tartozik, de az NKH az írásban feltett kérdésekre nem válaszolt.

A diplomácia jelzést használó repülőgépek magyarországi áthaladását a Népszabadság kérdésére az NKH-nál nem tagadták: a gépek szabályosan, engedéllyel használták hazánk légterét. A több országon átrepülő légijárművek a hatóság információi szerint "gyakorlási feladatot" végeztek. Engedélyük arra is szólt, hogy előírás szerint megközelítség a Ferihegyi repülőteret, majd a leszállópálya betonburkolatát érintve átstartolást hajtsanak végre. Az NKH-nál úgy tudják: a repülőgépek feladatukat elvégezték, és terv szerint folytatták útjukat.

Állami repülés egyébként szokott lenni, hiszen Károly herceg is ilyen diplomáciai minősítéssel érkezett épp tegnap este Budapestre - tudtuk meg az NKH-tól. Szokatlannak egyetlen momentum tekinthető, hogy a gépek átstartoltak (leszállást imitáltak) Ferihegyen.

A repülési tervekben 4X679 és 4X676 izraeli polgári lajstromjelek és Israeli Air Force 005 és 006 hívójelek szerepeltek, valamint „védett járat" megjelölés.

Héberül Nahson Sávit a neve annak a három, speciális kialakítású Gulfstream V-ös repülőgépnek, amelyet az IASF elektroniai felderítési feladatokra (SIGINT) használ. A Magyarországon észlelt két gép Törökországon, Bulgárián és Románián keresztül érkezett hazánkba – írja az Air Power blog. Ahol az is szerepel, hogy "aki ilyen melóban van, annak csak akkor kenyere a nyilvánosság, ha azt maga keresi. Fényes nappal, relatíve jó időben Vecsés fölött, touch and go Budapest nemzetközi repülőterérén - na ez nem jellemző a SIGINT-közösségek alapvetően alacsony profilú működésére. Kivéve, ha a feladtuk része volt a láthatóság is."

Nem akartak mindent megmutatni

Magát megnevezni nem kívánó repülési szakértőnk úgy foglalt állást a rejtélyes ügyben, hogy az izraeliek bizonyára csak tesztelték új gépeiket (a típus helyesen Gulfstream G550 SEMA), amit az izraeli légierő 122. különleges misszókat inditó százada üzemeltet. Az első ilyen gépet két éve kapták. Az, hogy nem szálltak le, csak kerékérintés (touch and go) történt, azt jelezheti, hogy nem akartak a reptérhasználattal kapcsolatos formaságokon átesni, túl sokat mutatni magukból – csak demonstráltak, jelezve, hogy Izraelnek legalább két ilyen szuperkorszerű, bevethető gépe van.

Ezek a gépek a maguk módján ma a világ legkorszerűbb légijárművei (csak az amerikaiaknak van valami hasonló, noha a Gulfstream korábbi hasonló, katonai, elektronikus felderitőgépeit több tucatnyi állam használja). Kategóriájukban a legmagasabbra és a legmesszebbre tudnak repülni. Viszonylag kicsik, jól védettek (az újtipusú IR, infravörös keresőfejes rakéták ellen is), van rajtuk mindenféle, amit az izraeli ELTA cég (a világ egyik élvonalbeli katonai elektronikai vállalata) beépitett. Ezek nagyjából annyit (is) tudnak, mint a fejünk felett cirkáló AWACS-ok, ezen kívül sok mindent képesek megfigyelni (rádióforgalmat az összes frekvencián, GSM-forgalmat, aktiv radarforrásokat „látnak".)

Bajnai Gordon azonnali vizsgálatot rendelt el

Bajnai Gordon kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. A Fidesz a közvélemény azonnali, világos és egyértelmű tájékoztatását követeli a kormánytól. Az izraeli nagykövet azt mondta az MTI-nek, hogy nem kémrepülők jártak szerdán Ferihegyen, a két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, korábban is történt már ilyen. Aliza Bin-Noun hozzátette: az izraeli légierő gépei a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kaptak engedélyt a szokásos rutinfeladat végrehajtására. A gyakorlatnak megfelelően a magyar Külügyminisztériumot is bevonták a folyamatba - hangsúlyozta. A rutingyakorlatban Budapest mellett a bulgáriai Várna is szerepelt - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.