Izrael elküldi az afrikai bevándorlókat

A döntés hatvanezer, főleg Eritreából és Szudánból elmenekült embert érint, akik egy meg nem nevezett harmadik országba mehetnek.

Megállapodás született Izrael és egy meg nem nevezett harmadik ország között az afrikai – főleg eritreai és szudáni – menekültek befogadásáról – írja az AP. Az amerikai hírügynökség által megszerzett hivatalos dokumentumok tanúsága szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya ebbe a meg nem nevezett országba mintegy hatvanezer bevándorlót akar kiutasítani, olyanokat, akik az egyiptomi határt átlépve érkeztek a zsidó állam területére az elmúlt nyolc évben.

Izrael már több eszközzel is fellépett az afrikai menekültek ellen: az egyiptomi határon tavaly védőkerítés épült, amely alig néhány hónap alatt szivárgássá szelídítette a bevándorlási hullámot, hétfőn pedig Netanjahu megszavazta azt a törvénytervezetet, amely ezeket a bevándorlókat megfosztaná a lehetőségtől, hogy távozásukkor pénzt vigyenek ki Izraelből. Az Eritreából és Szudánból érkező bevándorlók többsége elnyomó rezsimek elől menekül, vagy munkáért megy Izraelbe, de tavaly nyár óta az újonnan érkezetteket már bebörtönzik, a hatóságok pedig többeknek készpénzt ajánlottak fel az önkéntes távozásért – írja az AP. Netanjahu az ügyet hétfőn azzal kommentálta, hogy Izrael véget vetett a beszivárgás jelenségének, és amíg egy éve kétezren érkeztek, a múlt hónapban már csak két embernek sikerült „beszivárognia” a zsidó állam terültére. „Most azzal foglalkozunk, hogyan küldjük el a beszivárgókat” – tette hozzá a miniszterelnök.

Izrael számára nagy dilemmát jelent, mi történjék az afrikai bevándorlókkal. Bár vannak, akik az ország zsidó jellegét féltik az afrikai menekültektől, sokan úgy vélik, hogy annak az országnak, amelyiket részben a holokauszt-túlélők menedékhelyeként alapítottak, kötelessége segíteni az elesetteken. A menekültek befogadásáról szóló szerződés az emberi jogi szervezeteknek nem teszik: ahogy Tally Kritzman-Amir, a tel-avivi Academic Center for Law and Business bevándorlási szakértője felhívta a figyelmet, Izrael a kiutasítás után nem tudja ellenőrizni, mi lesz ezeknek az embereknek a sorsa, és azt sem garantálhatja, hogy ez a meg nem nevezett harmadik ország nem küldi vissza hazájukba a bevándorlókat – oda, ahol további üldöztetésnek lehetnek kitéve.

Ételre váró afrikai bevándorlók a tel-avivi Levinsky parkban. Nagy dilemma
African migrants stand in line to receive food at Levinsky park in south Tel Aviv June 10, 2012. About 60,000 Africans have crossed into Israel across its porous border with Egypt in recent years. Israel says the vast majority are job seekers, disputing arguments by humanitarian agencies that they should be considered for asylum. Picture taken June 10, 2012. REUTERS/Baz Ratner (ISRAEL - Tags: SOCIETY IMMIGRATION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.