Izrael kitüntette, majd végzett a fél családjával

Tiltakozásul a gázai háború miatt visszaküldte Izraelnek az egyik legrangosabb nem zsidóknak adható állami kitüntetését egy holland férfi.
A 91 éves Henk Zanolit és édesanyját 2011-ben a Jad Vasem Intézet tüntette ki a Világ Igaza kitüntetéssel, mert a náci megszállás idején egy zsidó származású kislányt bújtattak – írta a Spiegel Online. A kislány szülei egy koncentrációs táborban vesztették életüket, ő maga 1943-tól Hollandia felszabadításáig a Zanoli családnál élt. Zanoli apját a nácik gyilkolták meg, miután nyilvánosan tiltakozott a Wehrmacht bevonulása ellen. A mauthauseni táborba hurcolták. Ott halt meg 1945-ben.

Zanoli unokahúga, aki diplomataként dolgozott, egy palesztin menekülttáborban született férfihoz ment feleségül. Három gyermekük is született. Ám amikor az izraeli légierő július 20-án földig bombázta a házukat, hat hozzátartozójuk életét vesztette, köztük egy 12 éves fiú. Zanoli unokahúga nem tartózkodott a házban, de a férfi megrendülve írta a nagykövetségnek, hogy az anyja dédunokája elvesztette a nagyanyját, három nagybátyját, egy nagynénjét és egy unokatestvérét. Ezek után nem tudja megtartani a Jad Vasem központ elismerését. A kitüntetést postázta Izrael hágai nagykövetségére, és a hozzá mellékelt levélben gyilkossággal vádolta meg az izraeli államot – írta a férfi.

Az izraeli hadsereg a Háárec kérdésére nem kommentálta az esetet, csak annyit hangsúlyozott, hogy igyekeznek elkerülni a polgári áldozatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.