Izrael kerítést épít, és nem fogad be menekülteket

Izrael nem közömbös a menekültek tragédiája iránt, de nem tervezi befogadásukat - mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap.

A miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette, hogy Izrael nem érzéketlen az afrikai és a szíriai menekültek emberi tragédiájával szemben, de Izrael kis állam, amelynek "nincs demográfiai és földrajzi mélysége".

Netanjahu Jichák Hercognak, az ellenzéki Munkapárt és a parlamenti ellenzék vezetőjének szombati szavaira felelt, aki szíriai menekültek Izraelbe fogadását sürgette humanitárius okokból.

"Uralni kell határainkat az illegális munkakereső bevándorlókkal és a terroristákkal szemben" - idézi a jeruzsálaemi közszolgálati rádió a kormányfőt. 

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael önfeláldozóan ápolta a szíriai harcok mintegy ezer sebesültjét.

Az izraeli miniszterelnök tanácskozott Olaszország és más államok vezetőivel az afrikai országoknak nyújtandó nemzetközi segítségről, amely enyhítené az elvándorlás okait.

Bejelentette, hogy Izrael vasárnap megkezdi a kerítés építését keleti határán is, az első szakaszban Timna és Eilat között, hogy megvédje az ott felépülő repülőteret. Az elválasztó rendszert később tovább folytatják a Golán-fennsíkig, ahol már korábban felhúzták a szomszédos országok és Izrael közötti kerítés-rendszert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.