galéria megtekintése

Izrael keményen odavágna a Hamásznak

2 komment

NOL

Kezd háborúvá fajulni a helyzet Gáza körül Izrael és a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász között. Negyvenezer izraeli tartalékost mozgósítottak egy esetleges szárazföldi offenzívához. A Gázai övezetből folyamatosan lövik rakétákkal és aknavetőkkel a határhoz közeli városokat. Tel-Avivban is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Izraelben eddig a legnagyobb rombolást az a palesztin rakéta végezte, amely szinte megsemmisített egy szderóti gyárat. Az állandó támadások lehetetlenné teszik a települések normális életét, és félelemben tartják az izraelieket olyan nagyvárosokban is, mint Askelon és a nagy kikötő, Asdód. A palesztin rakéták – kedden eddig összesen 160 – miatt a vasúti közlekedést leállították az Askelontól délre eső területek irányában, ott vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Gyászoló palesztin nők a Han Junisz-i támadás után
Gyászoló palesztin nők a Han Junisz-i támadás után
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Az izraeli haderő közlése szerint a Gázából kilőhető rakéták hatótávolságán belül 3,5 millió izraeli állampolgár él. Az AP szerint délután Tel-Aviv felett is megszólaltak a légvédelmi szirénák egy palesztin rakéta miatt, amelyet az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola végül megsemmisített. Este a jeruzsálemieket is riasztotta a légvédelmi szirénák hangja.

 

A támadásokra az izraeli haderő sokszoros túlerővel válaszol. Egy hajnali légitámadás-sorozat után kedden kora délután még negyven katonai célpontot lőttek az izraeli légierő gépei, köztük egy gázai katonai irányító központot. Hivatalos gázai közlések – az egészségügyi minisztérium szóvivője, Asraf al-Kudra – szerint az izraeli légicsapásoknak eddig 17 halottjuk és 106 sérültjük van. Egy Han Junisz-i ház elleni támadásban hét palesztin vesztette életét, három Hamász-aktivista és két járókelő pedig akkor halt meg, amikor találat érte az aktivisták kocsiját. A Guardian Gázában lévő riportere, Peter Beaumont szerint találat ért egy rendőrőrsöt is, nem messze egy hoteltől.

A gázai kórházak állítólag már a teljesítőképességük határán dolgoznak. Üzemanyag egy hétre van elég úgy, hogy már most is napi 12 órás áramkimaradások mellett dolgoznak.

Az izraeli kormány gondolkodik szárazföldi offenzíván is.  A miniszterelnökhöz közel álló források szerint Netanjahu arra utasította a hadsereg vezetését, hogy „folyamatos, erőteljes és hosszú" hadműveletekre készüljön Gázában. A mozgósítás azonban még nem jelzi, hogy Izrael katonai műveletre készülne a Hamász ellen – tudtuk meg az izraeli véderő katonai szóvivői hivatalától. Az erőszak leállítását a Hamásznak kell kezdenie, a hadműveletek eszkalációjára kell felkészülnünk – mondta szűkszavú izraeli katonai forrásunk.

Az AP hírügynökség azt jelentette, hogy harckocsikat, tüzérséget és lövészcsapatokat sorakoztattak fel a térségben. Katonai források nem kommentálták azt az izraeli sajtóhírt, miszerint egyiptomi közvetítéssel eljuttattak Gázába egy tűzszüneti javaslatot.

A palesztinok mindenesetre már támadnak a szárazföldön. A Kasszam Brigádok egyik egysége az izraeli oldalon fekvő Zikimre akart rátámadni, amelynek a védelmében egy izraeli katona megsebesült, négy palesztint viszont megöltek. A Kasszam Brigádok egysége egyébként a tenger felől érkezett.

A Gáza felé felszálló vadászgépek miatt a Ben Gurion nemzetközi repülőtérről eltérítették a polgári forgalmat. Az érkező gépeet a légikikötőtől északra fogadják, a felszállókat délről indítják. A Ben Gurion repülőtér nyolcvan kilométerre északra fekszik az övezettől.

Izraeli részről nem csak a légierő indít célzott támadásokat a Hamasz katonai célpontjai ellen, de a hadihajóról is lövik a sűrűn lakott övezetet. A Földközi-tenger sivatagos partján fekvő Egyiptom és Izrael közé szorult övezet 360 négyzetkilométer, ahol 1,82 millió palesztin arab él. A háromnegyed balatonnyi méretű területet 2007 óta a Hamasz ellenőrzi, de rajta kívül további - még szélsőségesebb – terrorszervezetek is ténykednek az övezetben. Ezeket többnyire Irán látta el rakétákkal és más fegyverekkel.

Az utóbbi évek viszonylagos nyugalmának az vetett véget, hogy június 12-én három izraeli fiút elraboltak és meggyilkoltak Gus Ecionban. Az izraeli kormány az emberrablás után közvetlenül azzal állt elő, hogy ez két Hamász-aktivista műve, ami után a palesztin településeken végrehajtott razziákban több száz Hamasz-aktivistát tartóztattak le. Erre válaszul indították az első rakétákat Gázából. A rakétakilövések és az ellen-légicsapások azóta is folyamatosak. A Hamasz deklarálta, hogy csak akkor kész tűzszünetre, ha Izrael felhagy a légitámadásokkal, az izraeli kormány viszont a palesztinoktól követeli ugyanezt. A palesztin politika egyik izraeli elemzője a Népszabadságnak azzal magyarázta a helyzett, hogy a Hamasz vezetői védik az arcukat, Az izraeli célzott csapásokban több ismert katonai vezetőjük halt meg. Egy légitámadás megölt hét Hamasz-terroristát, akik épp egy alagútban voltak, és egy terrorakcióra indultak volna.

Hozzá kell még adni egy lélektani elemet is. Az izraeli társadalmat végtelenül felháborította a három fiú meggyilkolása és az a bosszúgyilkosság is, amelyet erre válaszul zsidó szélőségesek követtek el. Az izraeliek azonban megdöbbenéssel fogadják palesztin oldalról a cinizmust, amellyel a három ártatlan zsidó fiatal megölését kezelik. Netanjahu feltehetőleg úgy érzi, a hangulatváltozás felhatalmazza őt, hogy katonai megoldást keressen arra, amire politikait nem tudott, vagy nem akart találni az elmúlt években. „A Hamasz az eszkalációt választotta, és ezért súlyos árat fizet majd" - nyilatkozta, egy esti televíziós beszédben türelemre kérve az izraelieket, mert a gázai művelet időt vehet igénybe.

Az izraeli légierő Rafahot is támadta
Az izraeli légierő Rafahot is támadta
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Cipi Livni igazságügyi miniszter a Háárec jeruzsálemi békekonferenciáján kedd délután úgy nyilatkozott, hogy a szárazföldi hadműveletek elindítása a Hamász lépéseinek függvénye. Livni részt vett az kormány biztonsági kabinetjének a keddi ülésén, de nem árulta el, hogy Izraelnek valóban szándékában áll-e zöld jelzést adni az offenzíva előtt. Annyit mondott, hogy ez nem az első választás, de Izrael megteszi, ha kell.

Az izraeliek egyébként jól tudják, hogy mekkora nemzetközi imázsveszteséget okozna nekik egy új katonai támadás a koldusszegény területen. Nem hiányzik a kép, amint a Merkava harckocsik és munkagépek rombolják a házakat a menekülttáborokban. A palesztinpárti erők ügyesek a propaganda-műveletekben. A BBC kedden figyelmeztett, hogy olyan, az interneten terjesztett képekről állítják, hogy az izraeliek legutóbbi légitámadásának következményét ábrázolja, amelyek régebben, Szíriában készültek.

Megkérdeztük a helyzetről Itamar Rabinovich professzort, az Israel Institute elnökét, aki a következőket mondta: „Úgy foglalhatnám össze röviden, hogy Hamasz be akarja rántani Izraelt egy nagyobb szabású katonai konfliktusba. Úgy gondolkodnak, hogy ez kisegíthetné őket a jelenlegi válságukból. Izrael igyekszik ezt elkerülni, mert nem látja értelmét egy újabb háborús fordulónak. Ezzel együtt lehetséges, hogy amennyiben a rakétatűz folytatódik, akkor esetleg megindulhat egy nagyobb szabású művelet is."

A Gáza elleni légicsapásokat William Hague brit külügyminiszter közleményben ítélte el, a német kolléga, Frank-Walter Steinmeier tárcája pedig a Twitteren jelezte, mindkét oldalnak fel kellene ismernie, hogy a háború elkerülendő dolog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.