Itt pezsgőztek a nácik: eladó a Goebbels-palota

Az egykori propagandaminiszter, Joseph Goebbels berlini rezidenciájára augusztus végéig várják a liciteket, de nem mindenáron: a hatóságok jól megnézik a potenciális vevőket, nehogy egy jobban eleresztett náciszimpatizáns emlékhellyé alakítsa a német főváros egyik előkelő negyedében álló palotát.

Közel 6500 négyzetméternyi terület a festői szépségű Schwanenwerder-szigeten, több mint nyolcvan méteres saját partszakasszal a Wannsee strandjából – a berlini városvezetés milliós bevételt remél a volt náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels egykori külvárosi rezidenciájának eladásából.

A Schwanenwerder-sziget a 19. században lett kiugróan népszerű, a német felső tízezer kedvelt lakónegyede – az ide költöző családok közül sokan zsidók voltak. Őket 1933-ban, a náci párt, az NSDAP hatalomra jutásának évében riasztották el egy, a helyi víztoronyra kitűzött horogkeresztes zászlóval, csak azért, hogy a helyüket a náci potentátok vehessék át. Élt a szigeten például a főépítész Albert Speer, Adolf Hitler személyes orvosa, Thomas Morell és az NSDAP nőtagozatának vezetője, Gertrud Scholtz-Klink is. Goebbels 1936-ban vette meg a most eladásra kínált palotát a Deutsche Bank akkori elnökétől, Oskar Schlittertől egy igen csinosnak számító summáért, 270 ezer birodalmi márkáért. A propagandaminiszter 1943-ig lakott itt feleségével és gyermekeivel, és tisztéhez hűen rendezte a fényűző estélyeket, amelyeken a teljes náci elit felvonult.

A pezsgőben és kaviárban fürdő időknek azonban mára emléke sem maradt. A Schwanenwerderre bevonuló szovjet és amerikai egységek mindent – így Goebbels palotáját is – a földdel tettek egyenlővé. Bár a miniszteri rezidencia romjain felhúztak egy téglanyaralót, ez stílusában messze szerényebb elődjénél. 1974-től 2010-ig itt volt az Aspen Intézet székhelye, amíg az amerikai kutatóközpont meg nem unta a környezet szépségét és a borsos bérleti díját, úgy döntve, hogy a belvárosba költözik.

A Goebbels-palota eladása ezután merült fel Berlinben, és bár a városvezetés milliós bevételt remél az üzletből, jól megnézik, kinek adják el. – Nem akarjuk, hogy valaki esetleg feltámasszon egy kis náci Németországot a szigeten – mondta erről az AP amerikai hírügynökségnek Irina Daehne, az eladást vezénylő ingatlanközvetítő szóvivője.

Joseph Goebbels. Kitett a fényűzésért
Joseph Goebbels
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.