Ítéletidő: az édesanya karjából tépte ki a babát a tornádó

Legalább 13 ember veszítette életét és több száz otthon vált lakhatatlanná az észak-mexikói Ciudad Acunában, amikor tornádó söpört végig a határ menti városon. A határ másik oldalán, Texas államban három ember halt meg és 12 tűnt el az ítéletidő okozta áradásokban.

A Mexikóból érkező sajtófotók tanúsága szerint a tornádó autókat vágott a házak falához, az emberek az utcákat róják, sok a sérült, és nagy a rettegés a halálos áldozatok számának esetleges növekedése miatt. Coahuila állam kormányzója, Ruben Moreira a katasztrófa sújtotta városban tett látogatása után elmondta, hogy hivatalosan 13 halottról tudnak, ebből három gyermek. Egy csecsemő eltűnt, 150 sérültet kórházban ápolnak. A vihar több mint 1000 otthonban tett kárt.

Azok, akik meghaltak, többnyire az utcán sétáltak, amikor lecsapott a 270-300 km/h-s sebességet is elérő tornádó. Victor Zamora, a térség belügyi titkára az AP hírügynökségnek elmondta, hogy az eltűnt babát az édesanyja karjai közül tépte ki egy széllökés.

Ez volt az első tornádó, mely elérte Ciudad Acunát az elmúlt száz évben, tehát alapítása óta. A lakosság ugyan hallott a határ túloldaláról történeteket, de testközelbe még sosem kerültek ilyen erejű viharral. Az infrastruktúra sem volt eléggé ellenálló a tornádóval szemben. Az eltűntek keresésébe a hadsereg is besegít, és folyamatosan érkezik a támogatás a szomszédos államokból, hogy a város mielőbb talpra állhasson.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok rokonainak, és ígéretet tett arra, hogy hamarosan a tornádó sújtotta régióba utazik. Mint mondta: a kormány számba veszi a kárt, és megfelelő támogatást fog nyújtani. A hajléktalanná váltak számára máris létrehoztak nyolc ideiglenes menedékhelyet.

Katy Watson, a BBC tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy a tornádó amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan el is tűnt, így nem volt elég ideje a település teljes tönkretételéhez. A vihar a reggeli csúcsforgalom idején érkezett, amikor sokan igyekeztek munkába autóval vagy tömegközlekedéssel.

Cunamiszerű áradások az USA-ban

Az Egyesült Államok déli részén korábban figyelmeztetést adtak ki Coloradóra, Arkansasra, Louisianára, Missourira és Kelet-Kansasre. Az érintett államokban a megáradt folyók okoztak súlyos veszteségeket. Miután a Blanco folyó kilépett a medréből Kelet-Texasban, 12 ember tűnt el. Greg Abbott kormányzó az árhullámot cunamiszerűnek írta le, mely a legsúlyosabb árvíz, amit Texas valaha látott. Az állam 24 megyéjében hirdettek katasztrófaállapotot. San Marcost teljesen ki kellett üríteni, miután a víz autókat s teherautókat sodort el, és a lakosság gumimatracokon volt kénytelen elhagyni a házakat. Az áradás több száz otthont érint, néhány házat az alapokig elmosott a víz.

Szombat óta legalább három ember veszítette életét Texasban, legutóbb egy 14 éves fiút találtak holtan Dallasban; a kutyája is mellette volt. Oklahomából is három halálesetet jelentettek eddig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.