Iszlamista kézen a tripoli repülőtér

A légikikötő egy hónapja a zárva áll a harcok miatt. Líbia elveszítette a 2017-es Afrika Kupa rendezési jogát.
Iszlamisták kezére került Líbia fővárosában, Tripoliban a repülőtér. A milíciák laza szövetségéből álló miszrátai Líbia Hajnala nevű koalíció a befolyása alatt álló televízióban, az an-Nabán tett bejelentést arról, hogy sikerült elfoglalnia a légikikötőt. amelyért egy hónapja indított harcot a tekintélyes katonai parancsnok, Kalifa Haftár tábornok vezette zintani nacionalista erőkkel szemben. A stratégiai jelentőségű nemzetközi repülőtér 30 kilométerre fekszik a líbiai fővárostól.

A tripoli repülőtér egy hónapja zárva áll a harcok miatt. Rengeteg várakozó repülőgépet ért találat és égett ki az épületekkel együtt. Televíziós felvételek tanúsága szerint az iszlamisták többek között a roncsokon állva ünnepelték a győzelmet. A Haftár irányításával működő milícia három éven át, a néhai diktátor, Moammer Kadhafi bukása óta tartotta az ellenőrizése alatt a légikikötőt, amelyet annak ellenére veszített el, hogy nemrég maga mellé állította az észak-afrikai ország egyik nagy törzsét, a varsafanát.

A zintani és a miszrátai milícia vetélkedése Tripoliban a Kadhafi-rezsim elleni forradalom óta nem tapasztalt erőszakot szabadított rá Líbiára. Haftár erői az ország második legnagyobb városában, Bengáziban már hónapok óta harcolnak a szélsőséges iszlamista szervezet, az Ansar al-Saria ellen, amelyet az Egyesült Államok a bengázi amerikai konzulátust ért támadás és Christopher Stevens nagykövet halála miatt vádol.

A konfliktusban nyakig benne van Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok is, a közkeletű gyanú és a Líbia Hajnala szerint legalábbis ők állnak amögött a hétfői és pénteki légitámadás mögött, amelyben iszlamista milicisták állásait ért találat. Bár az első légitámadásért Haftár vállalta a felelősséget, a szakértők azt mondják, hogy az ő erői nem rendelkeznek olyan távirányítású bombákkal, amelyeket az iszlamista milicisták mind a két alkalommal a nyakukba kaptak.

A tavaly puccsal hatalomra jutott Abdel Fattah al-Sziszi elnök Egyiptoma tűzzel-vassal irtja az iszlamistákat, és nem érdeke egy olyan Líbia, amelyet esetleg ők irányítanak. Mohammed Hadia szóvivő szerint a Líbia Hajnala fenntartja magának a jogot, hogy egy megfelelő pillanatban válaszoljon. A tripoli repülőtér körüli harcokban a zintani milicistáknál lefoglaltak Tiger típusi páncélozott harci járműveket is, amelyeket az Egyesült Arab Emirátusokban fejlesztettek ki.

Líbiában a parlament szombaton terrorszervezetnek nyilvánította a miszrátai milíciát. Az észak-afrikai országban jelenleg két parlament van. Bár az iszlamista többségű Általános Nemzeti Kongresszust (GNC) június 25-én felváltotta a választott képviselőkből álló parlament, Hadia közlése szerint a GNC-nek fel kell támadnia „Líbia szuverenitásának a megőrzése" miatt.

A harcok és a kaotikus helyzet miatt az Afrikai Labdarúgó-szövetség szombaton elvette Líbiától a 2017-es Afrika Kupa rendezési jogát. Eredetileg úgy volt, hogy az észak-afrikai ország tavaly rendez, 2017-ig 314 millió dollárból 11 új stadiont épít a megméretésre, az egykori világbajnok német legenda, Franz Beckenbauer pedig „nagyköveti" tisztséget is vállalt az esemény mellett. Az egyik stadiont osztrák pénzből építették volna fel Tripoliban egy katonai támaszpont helyén, de végül semmi nem lett a nagyratörő tervekből, hogy Líbia megmutatja, normális országként tud működni, és van mivel csalogatnia a külföldi befektetőket is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.