Iszlámellenes tüntetést tartottak Drezdában

Körülbelül tizenötezer ember vett részt a németországi Drezda városában a „Nyugat iszlamizálódása" elnevezésű felvonuláson hétfő este. Az eseménnyel egy időben egy ötezer fős ellendemonstrációt is tartottak, de összetűzések nem történtek.
Szászország fővárosában jött létre „Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen" (Pegida) szervezet, amely a múlt héten és most is nagy tüntetést tartott a Drezdában. Angela Merkel kancellár arra figyelmeztette a német lakosságot, hogy ne engedjen a szélsőségesek véleményének.

„Gyülekezési szabadság van Németországban, de nincs helye az uszításnak és hazugságnak azokról az emberekről, akik más országokból jönnek hozzánk" - hangoztatta Merkel Berlinben, majd hozzátette, mindenki, aki részt vesz egy ilyen eseményen, legyen óvatos, hogy a rendezvények szervezői ne befolyásolják őket.

A hétfői tüntetés résztvevői azt kiabálták: „Mi vagyunk az emberek" – ezt a csatakiáltást használták a városban a berlini fal 25 évvel ezelőtti leomlásakor is. Egy idősebb demonstráló azt kiabálta, hogy fogoly vagyok, mert senki nem kérdezett meg, hogy akarom-e a menedékkérőket. „Én nem vagyok náci, nem vagyok jobboldali. Csak aggódom a hazámért és az unokámért" – nyilatkozta egy tüntető hölgy a BBC-nek.

Az eseményt megelőzően Heiko Maas német igazságügyi miniszter szégyennek nevezte a Pegida által szervezet demonstrációt. Az Alternatíva Németországért (AfD) azonban szimpatizált az akcióval. Az euroszkeptikus párt vezetője szerint a tüntetők legtöbb követelése jogos. Az AfD többször kampányolt a bevándorlás korlátozása és az euró eltörlése mellett.

A drezdai eseményt megelőzően, vasárnap körülbelül 15 ezer ember gyűlt össze Kölnben, hogy a tolerancia és a nyitottság mellett kampányoljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.