Ismét letartóztattak egy misszionáriust Észak-Koreában

Letartóztattak egy ausztrál férfit Észak-Koreában. Ő a második keresztény misszionárius, akit fogva tartanak az ázsiai országban.

A 75 éves John Short felesége szerdán értesítette a sajtót arról, hogy férjét vasárnap letartóztatták Phenjanban. A férfi már második alkalommal járt Észak-Koreában, és családja szerint nyíltan végezte misszionárius tevékenységét, így számos koreai nyelvre fordított vallási anyagot vitt magával.

„Nem fogják megfélemlíteni a férjemet a kommunisták” – mondta a Reuters hírügynökségnek Karen Short Hongkongból. „Nem vagyok mérges, hiszen keresztény misszionáriusok vagyunk” – tette hozzá az asszony.

A másik szerencsétlenül járt misszionárius Kenneth Bae amerikai állampolgár, akit már több mint egy éve tartanak fogva, amiért a rezsim szerint meg akarta dönteni a hatalmat. Megfigyelők szerint Bae valódi bűne az lehetett, hogy keresztény misszionárius, őket pedig az észak-koreai hatóságok nem szenvedhetik, mert jelentős szerepet vállalnak a disszidensek Kínába menekítésében.

Bár Észak-Koreában az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, a keresztény hívőket állami szinten üldözik. A Kim Ir Szent és Kim Dzsong Ilt megillető személyi kultuszon kívül a hit nem fér bele a kommunista ideológia kereteibe.

Ausztráliának nincs diplomáciai kapcsolata Észak-Koreával, így a szöuli ausztrál, illetve a phenjani svéd követségen keresztül tartják az országgal. „Szorosan együttműködünk a phenjani svéd diplomatákkal, akik segítenek abban, hogy megbizonyosodjunk Short hogylétéről, valamint folyamatos felvilágosítást adnak a helyzetről” – idézi a Reuters a szöuli ausztrál követség egyik munkatársát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.