Ismét lövöldöznek Kelet-Ukrajnában

Ismét kiéleződött a feszültség Kelet-Ukrajnában, ahol szeptember óta tűzszünet van érvényben. A szembenálló felek, azaz a kormányerők és az oroszbarát lázadók kölcsönösen egymást vádolják a fegyvernyugvás megsértésével.

Az úgynevezett terrorellenes hadműveletek központjában azt állítják, hogy míg az ő csapataik feltétel nélkül betartják a Minszkben kötött tűzszüneti megállapodást, addig a lázadók nap mint nap megszegik azt. Példaként közölték, hogy Donyeck közelében húsz tankból álló menetoszlopot észleltek.

A szeparatisták viszont arra panaszkodnak, hogy a kormányerők rendszeresen lövik őket. Legutóbb Debalcevo térségében kíséreltek meg áttörést – jelentették be, ám az információt nyomban valótlannak minősítette a kijevi védelmi minisztérium.

Az EBESZ megfigyelői ugyancsak több rendellenességet regisztráltak a fegyverzetek visszavonása során, ám úgy találják, hogy összességében javult a helyzet. Még mindig előfordul, hogy megsértik a tűzszünetet, ám ezek az esetek földrajzilag koncentráltan, a válságövezet egy-egy pontján, például a donyecki repülőtér környékén történnek – mondta a Deutsche Wellének a megfigyelő misszió helyettes vezetője, Alexander Hug.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.