Ismét lesz közös magyar polgármester-jelölt Révkomáromban

Nemzeti ünnepünkön jelentették be a Híd és a Magyar Közösség Pártjának révkomáromi vezetői, hogy közös polgármester-jelöltet kívánnak indítani a november 15-ére kiírt helyhatósági választásokon. Az egyezség alapján erre a tisztségre Czíria Attila 52 éves helyi vállalkozót, geodétát, az MKP tagját nevezik, a közös jelöltlistán pedig a Híd képviselői lesznek többségben.
„Ezt a fontos bejelentést azért terveztük a mai napra, hogy ezzel is igazoljuk: okultunk történelmünkből, valamint az elmúlt négy esztendő helyi történéseiből, ezért is szeretnénk véget vetni az értelmetlen viszálykodásnak" - nyilatkozta lapunknak Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője és eddigi polgármester-jelöltje, aki lakóhelyén Czíria Attila javára lépett vissza.

Érdeklődésünkre Bugár Béla örömmel fogadta a bejelentést. „ Ez a megállapodás is igazolja, hogy készek vagyunk a szlovákiai magyar-magyar együttműködésre. Más, többségében magyarok lakta dél-szlovákiai városban, például Dunaszerdahelyen sajnos, kevés esélyt látok hasonló megállapodásra, mert az MKP illetékes helyi vezetői még a tárgyalásoktól is elzárkóznak, holott mi mindenhol készek vagyunk az egyezségre, amely a felvidéki magyarság alapvető érdeke. Azt viszont elképzelhetetlennek tartom, hogy bizonyos településeken együtt induljunk, máshol viszont egymás ellen kampányoljunk" - szögezte le a Híd elnöke.

Kollégája, Berényi József megkeresésünkre így nyilatkozott: „Mi azt az álláspontot képviseljük, amit a tavalyi megyei választásokon, vagyis ahol jelentős többségben élnek a magyarok, mérkőzzenek meg a két párt képviselői, ahol viszont kisebbségben vagyunk, vagy csupán minimális többséggel rendelkezünk, fogjunk össze" - érvelt az MKP elnöke. Szerinte érvelésüket éppen Révkomárom példája támasztja alá, ahol a lakosságnak immár alig 60 százaléka magyar. Négy éve a két párt külön polgármester-jelöltet indított, s a szétszavazás miatt a nevető harmadik, Anton Marek szlovák jelölt lett a befutó - mutatott rá.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.