IS-harcoshoz akart feleségül menni, most börtön vár a nőre

Négy év börtönre ítéltek egy nőt az egyesült államokbeli Coloradóban, miután bűnösnek vallotta magát abban a vádpontban, hogy az Iszlám Államnak (IS) próbált segíteni.

A tizenkilenc éves, muszlim hitre áttért Shannon Conleyt tavaly áprilisban tartóztatták le, mikor megpróbált Törökországba repülni, hogy onnan Szíriába szökjön és hozzámenjen egy IS-harcoshoz – számol be a BBC.

Az ügyészség vádalkut kínált a nőnek, ha segít információt megosztani azokról az amerikaiakról, akik szintén szeretnének csatlakozni a szunnita szélsőséges fegyveresekhez.

Conley - akit most Halimának hívnak - azt mondta, nagyon sajnálja a cselekedeteit. A nő ügyét tárgyaló bírónak azonban kétségei támadtak Conley azon állításával kapcsolatban, hogy valóban megtagadta a dzsihádot. Raymond Moore hozzátette, a nőnek mentális segítségnyújtásra van szüksége.

Amikor Conley megjelent a denveri bíróságon, fejkendőt és a börtönegyenruhát viselt. Korábban már bűnösnek vallotta magát összeesküvés és külföldi terrorszervezet támogatásának vádjában. A nő ezért öt év börtönnel is szembe kellett, hogy nézzen. Végül a bíróság négy évre ítélte.

Conley nővérasszisztensként dolgozott. Szüleinek azt mondta, hogy feleségül megy Youshr Mouelhihez, akivel interneten ismerkedett meg. A férfi vélhetően egy tunéziai IS-harcos.

Az FBI akkor kezdett érdeklődni a nő iránt, mikor Conley aggasztani kezdte egy denveri templom alkalmazottait azzal, hogy jegyzeteket készített az épület alaprajzáról.

Nyolc hónap alatt a titkosszolgálat ügynökei többször is megpróbálták elvenni a kedvét, hogy külföldre utazzon, tanácsolva, hogy inkább végezzen humanitárius munkát helyette.

Apja azonban, aki nem engedte, hogy Conley hozzámenjen tunéziai udvarlójához, felfedezett egy egyirányú jegyet Törökországba, lánya nevével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.