Irányítás nélkül maradt a román hírszerzés

Lemondott a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója. A hírt az államfői hivatal jelentette be.

A kora délután kiadott kommüniké szerint Klaus Johannis elnök elfogadta George Cristian Maior lemondását. A közlemény egyéb részletet nem említ, viszont a hírszerzési főnök távozásának köze lehet az elmúlt napokban a megfigyelési törvénycsomag kapcsán kirobbant vitához.

Maior sokak szerint megengedhetetlen hangnemben nyilatkozott az alkotmánybíróságról, miután az két hónap leforgása alatt az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánított három, a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó törvényt.

Vasárnap Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke kikérte magának a titkosszolgálati főnök „fenyegetőzését", miután utóbbi kijelentette, hogy egy terrortámadás esetén az alkotmánybírák viselik majd az erkölcsi felelősséget. Zegrean egyúttal közölte, a SRI nyomásgyakorlása miatt az Európai Bizottsághoz fordul.

Ugyanakkor Maior a tavalyi elnökválasztások előtt közölte, hogy kész lemondani, amennyiben a megválasztandó új elnök nem bízik meg benne.

A külföldi hírszerzés (SIE) igazgatója, Teodor Melescanu már tavaly ősszel lemondott, hogy részt vehessen a novemberben tartott elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.