Iráni támadás amerikai bankok ellen?

Teherán áll az amerikai kormány szerint az Egyesült Államok bankjait már ősz óta érő internetes támadások mögött – írja a The New York Times.

Az Egyesült Államok legnagyobb bankjainak informatikai rendszerét olyan nagy erővel és kifinomult módszerekkel támadják, hogy az nem lehet amatőrök műve. Inkább Irán válasza az atomdúsítóját megtámadó Stuxnet, illetve az azt segítő Duqu és Flame vírusokra, mondták el a lapnak szakértők.

Erre utal, hogy nem adatokat és pénzt lopnak a támadók, hanem „csak” olyan mennyiségű forgalmat generálnak a honlapokon, hogy azok megbénulnak. Ezt pedig úgy érik el, hogy egy vírussal szervereket „térítenek el”, amelyeknek a hatalmas kapacitását fordítják a bankok rendszere ellen. Valószínűleg nagy cégek felhőszolgáltatásait fertőzték meg ehhez az „Itsoknoproblembro” nevet kapott vírussal. Azt még nem tudni, ez pontosan hogyan működik, azt pedig nem hozták nyilvánosságra, milyen cégek szerverei fertőződtek meg. Az biztos, hogy támadás érte a Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, U.S. Bancorp, PNC, Capital One, Fifth Third Bank, BB&T és a HSBC bankot is.

A támadásokért már az ősszel felelősséget vállalt egy üzenetben egy Izz ad-Din al-Kasszam Cyberharcosok nevű csoport, amely azt állítja, hogy addig folytatja a támadásokat, amíg le nem törlik az internetről a Mohamed prófétát rossz színben feltüntető filmet, amely szeptemberben az arab világban számtalan tüntetés oka volt. A NYT hírszerzési forrásokra hivatkozva viszont azt írja: a csoport csak álca, és Irán áll a támadások mögött.

A Radware biztonsági cég szerint sem átlagos támadásról van szó: ereje többszöröse annak, amelyet 2007-ben Oroszország indított Észtország ellen, és amely majdnem megbénította a balti államot. A cég képviselője szerint az említett vírus már évek óta ott állt a fertőzött gépeken, ám most indítottak először támadást a segítségével. Az is probléma, hogy ilyen típusú támadás esetén általában vissza lehet keresni, hol adták ki a „parancsot” a támadásra, ám ezt a vírust úgy írták meg, hogy ez nem lehetséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.