Iránban is megemlékeznek a holokausztról

A csütörtöki nemzetközi holokauszt emléknapot Iránban is megtartják, annak ellenére, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök "zsidó hazugságnak" bélyegezte és ily módon tagadta, hogy megtörtént.

Az izraeli Haaretz újság honlapja ENSZ-forrásra hivatkozva arról adott hírt, hogy Iránban első alkalommal tartanak megemlékezést a holokausztról, és idézi Kimberly Mannt, az ENSZ holokauszt-felvilágosító programjának vezetőjét, aki elmondta, hogy a világszervezet teheráni tájékoztatási központjának munkatársai előkészületi tanfolyamon vettek részt.

Az ENSZ Közgyűlés 2005-ben elfogadott határozatában nyilvánította január 27.-t a  holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a Vörös Hadsereg a lengyelországi Auschwitz-Birkenau haláltábort.

A központi megemlékezést New Yorkban, az ENSZ székhelyén tartják, míg 63 tagállamban a világszervezet tájékoztatási központjának dokumentumokat küldtek, és "meglepetésre" - írta a Haaretz - ezekből Teherán, Kairó és Bejrút is kapott. Ezek - mint a lapnak Mann elmondta, azokhoz a legfontosabb városokhoz tartoznak, amelyek tananyagokat és filmeket kaptak a soá témájáról.

Auschwitzban Christian Wulff német és Bronislaw Komorowski lengyel elnök az egykori náci haláltábor helyszínén lengyel fiatalokkal találkozva éberségre szólított fel a napjainkban is világszerte jelentkező tömeges túlkapásokkal szemben. A két államfő a haláltábor felszabadításának 66. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen vesz részt. Az évforduló egyben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Wulff hangoztatta: a II. világháború után nem telt el nap háború nélkül. "Azóta is etnikai, faji, vallási és nyelvi alapokon történő gyilkosságoknak és népirtásoknak vagyunk tanúi" - mondta, hozzáfűzve: szavait felhívásnak szánta az ifjúság számára, hogy érezze át felelősségét. 

Komorowski azt hangsúlyozta, hogy "fel kell tennünk a kérdést: miként tudjuk megoltalmazni a világot a bűntől, a gyűlölettől, az emberi jogok megvetésétől. Tartozunk azoknak, akik Auschwitzban pusztultak el, de azoknak is akik nem olyan régen a Balkánon és másutt". 

A mai Dél-Lengyelország területén lévő volt haláltáborban 1940 és 1945 között több mint egymillió zsidót öltek meg. A nem zsidó lengyel áldozatok száma 70-75 ezerre tehető. Huszonegyezer roma, 15 ezer szovjet hadifogoly és további 10-15 ezer fogoly is elpusztult Auschwitz-Birkenauban. A Vörös Hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel a tábort, ahol hétezer ember  élte túl a borzalmakat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.