Iohannis: Románia és Bulgária közös célja a régió védelmének erősítése

Románia és Bulgária szorgalmazza, hogy a NATO erősítse jelenlétét és a szövetség javítsa reagáló képességét e két országban, mert Bukarestnek és Szófiának közös célja a régió védelmének erősítése - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő pénteken, miután Bukarestben fogadta Roszen Plevneliev bolgár elnököt.

Közös sajtóértekezletükön elhangzott, hogy Románia és Bulgária az energetikai infrastruktúra, és a közlekedési hálózat bővítése, valamint az oktatás és kultúra terén kívánja erősíteni az együttműködést.

Iohannis szerint támogatni fogják a romániai bolgár és bulgáriai román oktatási, kulturális projekteket és jelezte bolgár kollégájának, hogy kiemelt figyelmet szentel a bulgáriai román közösség törekvéseinek. Iohannis úgy vélte: a két ország közös érdeke a nemzeti identitás védelme és erősítése, az, hogy mindkét kisebbség jogait tiszteletben tartsák.

Iohannis és Plevneliev az európai partnerekkel folytatott kétoldalú párbeszéd élénkítését tervezi annak érdekében, hogy országaikat mielőbb befogadják a - belső határellenőrzés nélküli - schengeni övezetbe.

"Már a célegyenesben vagyunk és az örökös halasztást nem tartjuk korrektnek, nem ezt érdemeljük" - jelentette ki Plevneliev.
A bolgár elnök elismeréssel beszélt a romániai korrupció-ellenes harc hatékonyságáról, amellyel - mint fogalmazott - román barátai joggal dicsekedhetnek. Plevnelievet egy bolgár újságíró kérdezte arról, vajon Bulgária miért nem alkalmazza azt a módszert, amellyel Romániának sikerült "politikusokkal megtöltenie a börtönöket".

Válaszában a bolgár elnök elismerte, hogy országa igazságszolgáltatási rendszere további reformokra szorul, de azt állította: biztató jel, hogy a bírák szakmai testülete az utóbbi időben olyan intézkedéseket hozott több bíró eltávolításáról, ami eddig elképzelhetetlen lett volna.

Plevneliev az első külföldi államfő volt, akit a decemberben hivatalba lépett román államfő Bukarestben fogadott. A bolgár elnök Victor Ponta román miniszterelnökkel is találkozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.