Inkább titkárnők lesznek a frissdiplomás pedagógusok

Hét szlovákiai pedagógiai főiskolán évente több százan végeznek, de a várható alacsony bérek miatt mindössze 10 százalékuk kezd tanítani, a többiek jobb fizetést kínáló állások után néznek - derül ki a pozsonyi Profesia a Edujobs szakportálon közölt felmérésből.

A végzősöknek több mint az egyharmada inkább titkárnői, asszisztensi beosztásban helyezkedik el, főleg magánvállalatoknál, a férfiak közül a legtöbben üzletkötők, biztosító ügynökök lesznek.

Tanulmányaik idején a hallgatóknak még több mint 30 százaléka tervezi, hogy pedagógusként dolgozik majd, de aztán sokan évről évre másként döntenek. Az ok nyilvánvaló: a pályakezdő szlovákiai pedagógus kezdő fizetése átlagosan 561 euró (173 ezer forint), ami három évtizedes munka után legfeljebb 35 százalékkal lehet több. A szomszédos Ausztriában például ennyi idő alatt csaknem 5-ször többet keresnek a kollégáik. Ott a pályakezdő pedagógus átlagosan havi 2760 eurót (855 ezer forint) visz haza.

Michal Haban pénzügyi szakértő szerint e jelenség miatt jelentős anyagi és egyéb veszteség éri az államot, hiszen olyanok képzésére fordít nem kis összeget, akik végül más életpályát választanak, ahol leggyakrabban azonnali továbbképzésre szorulnak. Komoly gondot jelent az is, hogy alacsony keresete miatt a legtöbb pedagógus másodállást vállal, emiatt is fáradtan, kedvetlenül, gyakran megélhetési gondokkal szembesülve taníti, ami a szakmai színvonal rovására megy - mutatnak rá az elemzők.

A szlovákiai pedagógusok szakszervezete jövőre legalább 7 százalékos béremelést követel, Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszter viszont csupán ötöt tart reálisnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.