galéria megtekintése

Tigrisekre vadásznak, a hadsereget akarják

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A kínai néphadsereg tábornoki karát is elérte a korrupció elleni kampány. A valós problémára rámutató, népszerű téma mögött azonban kíméletlen hatalmi harc húzódik meg. Hszi államfő és pártfőtitkár a hadsereg feletti ellenőrzést akarja megszerezni.

Elkapjuk a tigriseket, de megfogjuk a legyeket is! – ezzel a szlogennel hirdette meg a korrupció elleni harcot Hszi Csin-ping, amikor 2012 novemberében átvette a Kínai Kommunista Párt irányítását. Azóta kenőpénzek elfogadása, hivatali hatalommal való visszaélés miatt sorra „vadásznak le” vezető pártfunkcionáriusokat is. Július végén például a korábbi államfő, Hu Csintao egyik bizalmasát tartóztatták le és zárták ki a kommunista pártból. Ling Csin-huát korrupcióval, a pártszabályok súlyos megsértésével, a többi között házasságtöréssel vádolják – a KKP tagjainak komoly büntetéssel kell szembenézniük, ha félrelépésen kapják rajta őket.

Ling 2007–2012 között a KKP egyik vezető testületét irányította. Posztjáról azonban távoznia kellett, miután fia Pekingben ripityára tört egy Ferrarit és életét vesztette. Már akkor felmerült a kérdés, hogy a fiatalembernek miből telt luxusautóra. Ling után már egy ideje nyomoztak: a hivatalos közlés szerint pozícióját arra használta fel, hogy rendszeresen kenőpénzeket tegyen zsebre.

A tárgyalóterembe kísérik a volt állambiztonsági főnököt
A tárgyalóterembe kísérik a volt állambiztonsági főnököt
Reuters

 

A korrupcióellenes kampány másik prominens áldozata Csou Jongkang. Az állambiztonság egykori főnökét júniusban – szintén korrupció, hatalommal való visszaélés és államtitkok elárulása miatt – életfogytiglani börtönre ítélték. A döntés derült égből villámcsapásként hatott: a Csou ellen a nyilvánosság kizárásával folyt a büntetőeljárás. Csou vagyonát a Hszinhua hivatalos hírügynökség szerint elkobozták, ahogy azt tették más levadászott „tigrisek” esetében is. Ez lett a sorsa a korrupció miatt áprilisban 15 évre a rácsok mögé küldött volt nankingi polgármesternek, Ji Jianyiénak is. A nagy ingatlanberuházások nyomán „Bulldózer Jinek” hívott politikus 1999–2012 között közel kétmillió dollárt tett zsebre, ebből 330 ezret foglaltak le a hatóságok.

A hatalmas üzleti birodalmat létrehozó mogult, Liu Hant februárban kivégezték, miután a bíróság halálra ítélte maffiaszerű üzletvezetés miatt. A KKP lapja, a Zsenmin Zsipao közlése szerint a KKP korrupcióellenes szerve 2013 eleje óta közel 39 milliárd jüan (mintegy 6,3 milliárd dollár) értékű készpénzt, ingóságot és ingatlant gyűjtött be korrupt funkcionáriusoktól.

A kampány elérte a néphadsereg tábornoki karát, pontosabban annak két nyugalmazott tagját. Hszu Kaj-hu tavasszal rákban meghalt, de egy másik generális, Guo Bo-hsziang ellen büntetőper fog indulni. A néphadsereg központi lapja közben dörgedelmes cikket közölt arról, hogy a korrupt hadsereg nem képes háborút nyerni, a korrupció elrozsdásítja a legjobb puskákat is.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a Hszi által meghirdetett kampány kétségkívül valós, a közembereket is foglalkoztató problémát vet fel. A hadseregen belüli korrupció, a beosztások adásvétele közszájon forog. A valódi cél azonban az államfő-pártfőtitkár politikai hatalmának megerősítése. Ez utóbbi fontos része a 2,3 millió fős hadsereg feletti ellenőrzés megszerzése. Hszi elődje, Hu Csin-tao nem volt a hadsereg ura, viszont az őt megelőző államfő, Csiang Cö-min igen. Annyira, hogy a mai napig sok olyan katonai vezető ül pozícióban, akiket ő nevezett ki, s akiket Peking mostani ura el akar mozdítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.