Infrakamerával bukkantak túlélőkre a bányában

Életben van a nyolc bányász, aki öt nappal ezelőtt esett csapdába egy bányaomlás következtében Kínában.

A jelentések szerint a mentőcsapatnak egyelőre nem sikerült kiszabadítani a szerencsétlenül járt munkásokat, azonban kapcsolatba tudtak velük lépni és sikerült hozzájuk csomagot lejuttatni - számolt be a BBC.

A keleti tartományban, Santungban található alabástrombányára egy szikla zuhant olyan erővel, hogy a földrengésfigyelő központban is érzékelték a műszerek.

Kilenc bányászt még mindig keresnek. Hét túlélőt már kimentettek a romok alól, egy társuk pedig meghalt. A mentést végzők infrakamera segítségével kutattak a beomlott bánya sötétjében. A kamera a túlélők integetése alapján bukkant a csapatra.

A  bányászokat legyengítette az éhség, de ettől eltekintve jól vannak, számolt be az állami sajtó. Azt mondták, hogy olyan földalatti járatokban tartózkodtak, amelyek nem omlottak be a baleset következtében.

Vasárnap Ma Congbo, a bányatulajdonos Yurong társaság elnöke egy bányakútba fojtotta magát. Tettének pontos okai nem ismertek, de a kínai hatóságok szigorították a hanyagnak gondolt munkáltatókra kiszabható büntetéseket.

Kínában igen gyakoriak az üzemi balesetek. Legutóbbi december 20-án okozott földcsuszamlást egy építési törmelékből és földből álló halom leomlása Sencsenben. Az esetben többen meghaltak, 70 embert pedig keresnek. Feltehetőleg az eset miatt vetette le magát egy toronyházról a hulladéklerakóra engedélyt adó hivatalnok. 

Kína bányáiban halnak meg a legtöbben a világon, bár a közelmúltban bevezetett biztonsági intézkedések valamelyest csökkentették a halálos balesetek számát. Tavaly 931 ember vesztette életét bányaszerencsétlenségben, míg 2002-ben ez a szám megközelítette a 7000-et.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.