Indulhat az akció Orbánék ellen, de sikerre kicsi az esély

Néhány hét múlva magyar nyelven is elérhető lesz az online aláíróív, amelyen magyarok is csatlakozhatnak az Orbán-kormány antidemokratikus lépései ellen kezdeményezett európai petícióhoz - tájékoztatta lapunkat Julie Pernet, az Európai Humanista Föderáció (EHF) munkatársa. A szervezet által elindított, "Ébredj Európa!" nevű európai polgári kezdeményezést hétfőn vette nyilvántartásba az Európai Bizottság.

A regisztráció csak azt jelenti, hogy a szervezők Európa-szerte megkezdhetik az aláírásgyűjtést a petícióhoz, amely felszólítja a Jean-Claude Juncker vezette testületet, hogy élve a szerződés 7. cikkelyében megfogalmazott jogával, kezdjen vizsgálatot az európai értékek és normák magyarországi megsértése miatt. A szervezőknek mostantól egy évük van arra, hogy összegyűjtsék a kezdeményezés hivatalos elbírálásához szükséges egymillió aláírást az EU legalább hét tagállamában.

Az EHF-nek nincs magyar tagszervezete, és a petíció ötlete sem magyaroktól származott, hanem azoktól az európai civilektől és szervezetektől, akik aggodalommal figyelik, hogy az alaptörvény elfogadása óta az Orbán kormány folyamatosan távolodik az európai értékektől - hangsúlyozta Julie Pernet. Szerinte a magyarországi fejlemények sok európai polgárt nyugtalanítanak, ezért nem lesz nehéz egymillió támogatót szerezni.

Az eddigi tapasztalatok ennek az ellenkezőjét igazolják: az eddig nyilvántartásba vett 30 európai polgári kezdeményezésből csak három érte meg, hogy eljusson az aláírásgyűjtést követő stádiumba. De még ekkor sem garantált a siker, mert az Európai Bizottságnak joga van a mérlegelésre, és megteheti, hogy - alapos indoklással - elutasítja a petícióban foglaltakat.

Kérdésünkre Natasha Bertraud bizottsági szóvivő megerősítette: az "Ébredj Európa!" nevű kezdeményezés tartalmát nem vizsgálta a testület, csak arról hozott döntést, hogy megfelel a regisztrációhoz szükséges jogi követelményeknek, vagyis az uniós előírásokkal összhangban álló jogi aktusra tesz javaslatot. Navracsics Tibor szerint azonban erősen megkérdőjelezhető a petíció jogszerűsége, legalábbis erről próbálta meggyőzni kollégáit a végleges döntés előtt nekik írott levelében. A magyar biztos most  nem kívánta kommentálni lapunknak a Bizottság hétfői határozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.