galéria megtekintése

Imádkoznak a vasárnapokért

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Nem kérnek a vasárnapi nyitva tartásból a görögországi kereskedők. Bíróságon támadták meg az EU–IMF páros által rájuk kényszerített intézkedést, amelyet így fel is függesztettek. Pénz, vallás és munkanélküliség: mindenki másra hivatkozik.

– Semmi értelme vasárnaponként is kinyitni az üzleteket, a görögöknek nincs pénzük újabb és újabb dolgokat megvásárolni – magyarázta lapunknak Vasziliosz Korkidisz, a Görög Kereskedők Országos Szövetségének (ESEE) elnöke, hogy miért támadták meg bíróságon a vasárnapi nyitva tartás bevezetését. Meg is lett az eredmény: a görög államtanács ez év végéig felfüggesztette az intézkedést, amelyet – cserébe a sokmilliárdos mentőcsomagért – az EU–IMF páros szorgalmazott.

Vásárlókkal kiabálnak a vasárnapi nyitva tartás ellen tüntetők Athénban
Vásárlókkal kiabálnak a vasárnapi nyitva tartás ellen tüntetők Athénban
Yorgos Karahalis / Reuters

„Vasárnap soha”, „Elég a megszorításokból”: efféle transzparensekkel tüntettek már többször is görögországi nagyvárosokban kereskedők és bolti alkalmazottak. Az üzletek tulajdonosai azért háborognak, mert a hét napon át nyitva tartással nem növekszik érdemben a bevételük. Arra sincs tehát pénzük, hogy emeljék a munkatársak bérét, ez utóbbiak így kénytelenek még többet dolgozni ugyanannyiért.

 

Külön dühíti a kereskedők szövetségét, hogy a vasárnapi hosszabbítást Görögország „mumusa”, a trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) sürgette.

– Elsősorban a bevásárlóközpontoknak, a nagy kereskedelmi láncoknak akartak kedvezni. Abból indultak ki, hogy a nagyobb beruházókat könnyebb az adóelkerülés szempontjából ellenőrizni, a cél őket az országba csalogatni – mondta a Népszabadságnak Korkidisz.

A bíróságon az ESEE konkrét adatokkal érvelt, amelyek azt mutatják, hogy a kisebb boltokban a vasárnapi nyitva tartás minimális bevételnövekedést hozott, a működési költségek viszont emelkedtek. A forgalom egyszerűen átvándorolt a multinacionális vállalatokhoz.

Máshogy látja persze a helyzetet Notisz Mitarakisz fejlesztési miniszterhelyettes, az új szabályozás „értelmi szerzője”. – Egy országban, ahová évente 18,5 millió turista érkezik, és amely hétvégi úti céllá szeretne válni, elképzelhetetlen, hogy az üzletek vasárnap zárva legyenek – indokolta a sajtóban az athéni parlament döntését.

A trojkához hasonlóan ő is úgy vélte, hogy ezzel versenyképesebbé lehet tenni a görög gazdaságot, és a munkanélküliség elleni harc is hatékonyabbá válik.

„Helyrehozhatatlan anyagi és erkölcsi kár” keletkezik azonban az államtanács szerint, amely rámutatott, hogy az alkalmazottaknak – a vasárnapi műszak miatt – kevesebb idejük marad pihenni, a családjukkal lenni vagy istentiszteletre járni.

Görögországban az egyház mindig is ellenezte a vasárnapi munkát. Szerafim pireuszi ortodox püspök arra figyelmeztetett, hogy „minden parlamenti képviselő, aki ezt támogatja, Isten törvénye ellen vét”. Az egyház szerint ugyanis az 1908-ban bevezetett vasárnapi munkaszünetet a pihenés mellett vallásgyakorlással kell tölteni.

A felfüggesztésre a trojka egyelőre nem reagált, a végleges döntést novemberben hozza meg a bíróság. A turizmusból élő vidékeken továbbra is kinyithatnak vasárnaponként a kisebb (legfeljebb 250 négyzetméteres) boltok. Mint Vasziliosz Korkidisz elmondta, végső megoldásként azt javasolják, hogy mindenütt a helyi kereskedelmi szövetségek határozhassanak arról, mikor célszerű kinyitni az üzleteket.

Sokan betérnek ugyan a vasárnap működő boltokba, de a legtöbben egyetlen eurót sem költenek – ezt tapasztalták eddig a görögországi kereskedők. Az országos szövetség elnöke ezért sem ért egyet a nyitva tartási reformmal. Igaz, hat év recesszió és két EU/IMF-mentőcsomag után úgy értékelte, hogy a gazdaság kezd stabilizálódni. Ám sietett hozzáfűzni: – Még hosszú út áll előttünk.

Utcán az új tízeurós

Kedden kerül forgalomba az új tízeurós bankjegy, de a régi kiadásokat sem vonják ki egyelőre. Az öteurós után ez a második euróbankjegy, amely megújul. Az új tízeurós nehezebben hamisítható és könnyebben ellenőrizhető. A biztonságot szolgálja az új hologramcsík és vízjel is, amelyeken Európa alakja látható a görög mitológiából. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.