Sógor, koma, poligráf – így politizálnak a szerbek

Kihallgatták Bojan Pajticsot, a szerbiai Demokrata Párt elnökét, aki korábban azt állította, lehallgatták a telefonját, amikor arról beszélt, hogy Alekszandar Vucsic miniszterelnök „komája” megzsarolt egy amerikai céget. A koma alávette magát hazugságvizsgálatnak, Pajtic nem.

Hétfőn Belgrádban kihallgatták Bojan Pajticsot, a szerbiai Demokrata Párt elnökét, a vajdasági tartományi végrehajtó tanács elnökét - írja a Vajdaság Ma hírportál. Pajtics korábban azt állította: a belügyminisztérium lehallgatta a telefonját. Egy internetes portálon ugyanis megjelent egy jegyzőkönyv, amely Pajtics szerint pontos leirata Lidija Udovickivel, Kori Udovicki miniszterelnök-helyettes nővérével folytatott beszélgetésüknek.

Lidija Udovicki ebben elmondja Pajticsnak, hogy Nikola Petrovics, Alekszandar Vucsics miniszterelnök komája megzsarolta az amerikai Continental Winds Partners céget. Petrovics a Szerbiai Villanyhálózat igazgatója, és azt követelte az amerikaiaktól, fizessenek neki 2 millió dollárt, hogy rákapcsolhassák a szélerőműparkjukat az állami villanyhálózatra.

Petrovics tagadta a vádat, noha a szerb sajtóban korábban megjelentek hasonló állítások, amerikai üzletemberekre hivatkozva. Sőt, a miniszterelnök komája azonnal felajánlotta, hogy önként aláveti magát poligráfos hazugságvizsgálatnak, és ugyanezt követelte Pajtictól is.

Időközben nyilatkozott Nebojsa Stefanovics belügyminiszter, aki kijelentette: a rendőrminisztériumnak semmi köze a publikált irathoz. Sőt, mint mondta, a lehallgatási leiratok egyáltalán nem úgy néznek ki, mint ami az internetes portálon megjelent.

Alekszandar Vulin, a szociális ügyek minisztere, aki a migránskérdéssel foglalkozik, és legutóbb azt közölte, Szerbia nem lesz befogadó tábor, kérdőre vonta főnökét, a miniszterelnököt, hogy miért tűri meg helyettesét, Kori Udovickit a kormányában, ha a testvére ilyeneket híresztel. Vucic miniszterelnök azt felelte, tényleg elbeszélgetett Kori Udovickivel, de az magánbeszélgetés volt, nem tartozik a nyilvánosságra. Megjegyezte, nevetséges, hogy minden gyanúsított hajlandó lenne alávetni magát hazugságvizsgálatnak, csak azok nem hajlandók erre, akik a vádakat felhozták.

Végül a zsarolással vádolt Petrovic elvégeztette a poligráfos vizsgálatot, és kiszivárogtatták, hogy az negatív eredménnyel zárult. A demokrata Pajtics viszont visszautasította ugyanezt, "mert ennek eredményeit Nebojsa Stefanovic rendőrminiszter ismerteti a nyilvánossággal". Felszólította viszont a miniszterelnököt, hogy közösen vessék alá magukat műszeres hazugságvizsgálatnak - mégpedig külföldön, egy független intézményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.