Idén már nem lesz új elnöke Ausztriának

Már biztos, hogy január 1-jén nem lesz, aki tévés beszédet intézzen az osztrák néphez, hiszen jelenleg nincs, és jövő januárig nem is lesz beiktatott szövetségi elnöke az országnak.

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. A Szabadságpárt szerint több helyen szabálytalanságok történtek a levélszavazatok körül, az alkotmánybíróság pedig elrendelte a szavazás megismétlését.

A megismételt szavazást eredetileg október 2-re tűzték, de – ismét csak a levélszavazás körül kialakult – technikai problémák miatt ezt el kellett halasztani. Az új időpont december 4., ami azt jelenti, hogy a várható kifogások elbírálása után, január 26-án tehet esküt az új szövetségi elnök a parlament két háza előtt. Az államfői jogokat addig egy háromfős kollektív elnökség gyakorolja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.