Idegenek a magyarok Szlovákiában?

A szlovákok többsége idegennek tartja a felvidéki magyar közösség tagjait, valamint a romákat és az országban élő más kisebbségek tagjait is. A nem szlovák nemzetiségűek közül a legismertebbnek Bugár Bélát és Ibrahim Maiga színészt és popénekest tartják, aki a nyolcvanas években érkezett Maliból, egyetemi tanulmányainak elvégzése után pedig Szlovákiában telepedett le.

Ezek az adatok a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IMO) legújabb felméréséből derültek ki, amelyet a pozsonyi Új Szó pénteki száma ismertet.

Lapunk megkeresésére a Híd párt elnöke úgy vélekedett, hogy egy felmérésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni:

– Hozzám hasonlóan a szlovákiai magyaroknak ez a szülőföldje, amelyhez felmenőink révén is évszázadok óta ezer szállal kötődünk. Ezek a tények. Ugyanakkor az mindenképpen aggasztó, hogy az EU számos tagországának polgáraihoz hasonlóan, Szlovákiában sincsenek sokan tisztában azzal, mi a különbség az őshonos nemzeti kisebbség és a bevándorlók között. Az sem kizárt, hogy akadnak, nem is kevesen, akik viszont tudatosan, vagyis nacionalista indítékok alapján válaszoltak így – mondta Bugár Béla.

Utóbbi feltételezése aligha alaptalan, hiszen a megkérdezettek mintegy 45 százaléka úgy vélekedett, hogy Szlovákia a szlovákok országa, s ennek így is kell maradnia. Csaknem 40 százalékuk pedig elárulta, hogy csupán a szlovákok körében érzi jól magát. Szerintük a letelepedni óhajtó idegenek ronthatják az életszínvonalat, és biztonsági kockázatot is jelentenek.

Ugyanakkor a társadalom megosztottságát jelzi, hogy a lakosság mintegy 50 százaléka nem zárkózik el az idegennek való együttéléstől, mert gazdagíthatják a szlovákiai kultúrát. Az Új Szónak nyilatkozva Michal Kentos, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa a felmérés eredményei alapján egyértelműnek tartotta, hogy a szlovák lakosság többsége ugyanúgy tart a bevándorlóktól, mint a csehek és a magyarországiak. Szerinte a visegrádi négy közül a lengyelek tartoznak a legtoleránsabb európai nemzetek közé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.