Húszezer izraeli pereli a Facebookot

A közösségi hálót azzal vádolják, hogy eltekint a zsidók meggyikolására felszólító, uszító tartalmak megjelensétől és törlésétől, és ezzel hozzájárul a hosszú hetek óta tartó izraeli erőszakhullám további terjedéséhez.
Az Egyesült Államokban, New York állam legfelsőbb bíróságán benyújtott kereset per arra irányul, hogy kötelezze a Facebookot az ilyen tartalmak eltávolítására. A 76 oldalra rúgó felperesi lista elején annak az izraeli-amerikai kettős állampolgárnak, Richard Lankinnak a neve áll, aki épp ma halt bele egy két héttel ezelőtti terrorakció során szerzett sérüléseibe. Az egy hónapja zajló eseményekben tíz izraeli és 50 palesztin vesztette életét, apalesuztin áldozatok több mint fele a merénylők közül került ki.

A kereset benyújtói szerint sokukat az internetes propaganda bátoríthatta fel, egyes bejegyzések még anatómiai tájékoztatást is adtak arról, hová érdemes szúrni. A felperesek maguk is fontosnak tartják a szólásszabadságot és a közösségi média szabadságát, de úgy látják, hogy a gyilkosságra buzdítások áradata feletti szemhunyásával a Facebook „minden határon" túlment.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.