Humorral harcolnak az Iszlám Állam ellen

Nincs sok okuk a nevetésre, egy csapat kreatív szíriai menekült mégis úgy döntött, hogy humoros videókkal válaszol az Iszlám Állam (IS) kegyetlenkedéseire. 

„Úgy tűnik, hogy az egész világ retteg az Iszlám Államtól, mi azonban kinevetjük őket. Azt akarjuk megmutatni, hogy milyen képmutatóak, és hogy az ő iszlámértelmezésük nem egyezik azzal, ahogy a muzulmánok többsége értelmezi a vallást" – nyilatkozta a Guardiannek az Aleppóból származó, de Törökországban élő Maen Watfe, aki barátaival szatirikus videókban figurázza ki a szunnita szélsőséges szervezetet.

„Különösen a nyugati média az, amely megszállottan sokszorosítja az IS propagandáját, közben pedig erősnek és félelmetesnek ábrázolja. Mi ezzel szemben a gyengeségüket akarjuk megmutatni" – tette hozzá a 27 éves filmkészítő.

A szíriai határtól hatvan kilométerre, Gaziantepben élő fiatalok az internetre feltöltött videókban gyakran naiv, ostoba, képmutató fanatikusoknak ábrázolják a dzsihadistákat.

A Herceg című kisfilmben az IS vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bort iszik, dohányzik, popzenét hallgat, és szelfiket küld magáról fiatal lányoknak. Hirtelen azonban megjelenik egy dzsihadista, aki közli, hogy öngyilkos merénylő szeretne lenni, mire al-Bagdadi a bort gyorsan tejre cseréli, és mártírhalált dicsőítő iszlamista zenét kapcsol be a magnón. Miután odaadja a dzsihadistának a merénylethez szükséges eszközöket, és az felrobbantja magát, al-Bagdadi újra a borospohárért nyúl és bekapcsolja a popzenét.

 

A fiatalok nem kis kockázatot vállalnak, többször is életveszélyesen megfenyegették őket – egy e-mailben azt írta valaki, hogy úgy végzik majd, mint a Charlie Hebdo szerkesztőségének tagjai –, de azt mondják, nem félnek, gyakran költöznek, és még a legjobb barátaiknak sem árulják el a címüket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.