Horogkeresztes karácsonyi plakátok Franciaországban

Horogkeresztekkel díszített plakátokon hirdette városszerte a dél-franciaországi Orange az önkormányzat által szervezett karácsonyi vásárt.

Az SOS Racisme (Rasszimus) nevű jogvédő szervezet panaszát követően a városvezetés pénteken jelezte: nem vették észre, hogy a  számítógépes programból választott háttéren látható indiai motívumok  valójában apró horogkeresztek.

A panaszt követően a polgármesteri hivatal elkezdte a  kirakatokba szerdán kitett plakátok begyűjtését.

"A plakátot készítő személy a Photoshop program fotói közül egy  olyat választott, amely egy hagyományos indiai szövetet ábrázol és  úgy tűnik, hogy azon horogkeresztek láthatók, mert hogy a  horogkeresztnek Indiában külön jelentése van" - mondta André-Yves  Beck, az orange-i városháza kommunikációs vezetője.

A szvasztika (szerencsét hozó jel) eredetileg több ősi  kultúrában, így Indiában is használt vallásos jellegű díszítmény,  amely horogkereszt formájában a nácik legfőbb szimbóluma lett.

Az ügy azért is váltott ki visszhangot Franciaországban, mert  Jacques Bompard polgármester korábban a szélsőjobboldali Nemzeti  Front tagja volt.

A városvezetés reakciója ellenére az SOS Racisme feljelentést  kíván tenni azért, hogy "ez a köztársaságra nézve valóságos szégyen  ne maradjon büntetlenül". A jogvédők szerint ugyanis nem volt  véletlen a plakátok háttérének kiválasztása. A polgármester "a jövő  tavaszi regionális választásokra idegengyűlölő listát állít össze,  és semmi elöl nem riad vissza azért, hogy a leginkább rasszista mozgalmakat jelöltsége mögé állítsa" - hangsúlyozták közleményükben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.