Hordhatnak fejkendőt a muszlim tanárnők

A német alkotmánybíróság engedélyezte a muszlim tanárnőknek a kendő viselését, ha az nem okoz zavart az iskolában és a tanításban. A bírói testület szerint a korábban elfogadott tiltó törvény alkotmányellenes és diszkriminatív.

Németországban 2003 óta volt érvényben az a jogszabály, amely tiltotta a muszlim tanárnőknek, hogy fejkendőt hordjanak az oktatási intézményekben, miközben a falon feszületek lóghatnak és az apácák is viselhetik szinte egész testüket eltakaró reverendájukat.

A bíróság egy konkrét eset miatt kényszerült döntéshelyzetbe. Egy muszlim tanárnőt azért függesztettek fel állásából – írja a Reuters – mert fejkendőt viselt. A testület kimondta, hogy csak akkor szabad tiltani a kendő használatát, ha az konkrét kockázatot jelent az iskola működésére.  

Ez egy jó nap a vallásszabadság számára - kommentálta az alkotmánybíróság döntését Volker Beck, az ellenzéki Zöldek képviselője. Hozzátette, a fejkendőt viselők kisebb veszélyt jelentenek a német társadalomra, mint a sokszínűség ellenfelei, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt, a neonácik vagy a muszlim szalafisták.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.