Hollande-Sarko 2:0

Három órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt Francois Hollande, a Szocialista Párt jelöltje vezet a francia elnökválasztások első fordulójában. A hírstopot az interneten kódnevekkel játsszák ki. A Magyarország mellett Nicolas Sarkozyt van, ahol Gulyásnak nevezik.

A részeredményeket az OpinionWay nevű közvéleménykutató intézet tette közzé, annak ellenére, hogy Franciaországban szigorú pénzbüntetést helyeztek kilátásba azokkal szemben, akik megsértik a törvényben előírt, 20 óráig tartó hírstopot. Az OpinionWay szerint Hollande 28-30 százalék körüli eredményt érhet el, mögötte Sarkozy 24-27,5 százalékon áll, Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje pedig 17-20,7 százalék, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon 10,5-13, a centrista Francois Bayrou pedig 8,7-10 százaléknyi voksot kapott egy órával azelőtt, hogy a nagyvárosokban is bezárnák a szavazóhelyiségeket. Ezek az eredmények nagyságrendileg megfelelnek a választás előtt közzétett felméréseknek. A jelenlegi arányok szerint a két hét múlva tartandó második fordulóba Hollande és Sarkozy jut.

Belga internetes források információi szerint Hollande magasan nyerte az elnökválasztási versenyt Franciaország tengerentúli megyéiben. Quadeloupe-on például – ha a hírek megbízhatónak bizonyulnak – a szocialista jelölt 50 százaléknál is több szavazatot kapott.

Számos honlap – a franciaországi tilalom kijátszása és a pénzbüntetés elkerülése miatt – az elnökjelölteket kódnéven jelöli. Ha a belga Le Soir internetes kiadásában azt olvassák, hogy Hollandia-Magyarország 2:0, az annyit jelent, hogy Francois Hollande 2 százalékponttal vezet a magyar származású Sarkozy előtt. Más honlapok Gulyás néven illetik a hivatalban lévő francia elnököt, a radikális Baloldali Front jelöltje, Jean-Luc Mélenchon pedig a Piros Paradicsom nevet kapta.

Eközben a francia hatóságok megpróbálják betartatni a tilalmat – legalábbis amennyire tudják. Ez főleg internetfigyelést jelent: a törvények értelmében a hírstop megszegéséért akár 75 ezer eurós büntetésre is számíthat az elkövető. A francia tévé- és rádiócsatornák sietve közölték is, hogy ők a szavazás végéig titokban tartják a nekik elküldött, illetve a külföldön közzétett adatokat. Ami viszont publikus és hivatalos: a részvételi arány a választásokon igen magas, a 45 millió választópolgár 80 százaléka járult az urnák elé.

Francois Hollande Laguenne-be ment voksolni. Minden ok megvan a mosolyra
Francois Hollande (R), Socialist Party candidate for the 2012 French presidential election, arrives with his companion Valerie Trierweiler to visit a polling station in Laguenne during the first round of the 2012 French presidential election April 22, 2012. France goes to the polls on Sunday in the first round of its presidential election. REUTERS/Regis Duvignau (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.