Hollande egyedül a munkanélküliség "legyőzésében" bízhat

Francois Hollande francia államfő pénteken azt mondta, hogy "nincs oka újrajelöltetni magát", ha 2017-ig nem csökken a munkanélküliség.

"Ha a munkanélküliség nem csökken 2017-ig, semmilyen okom nem lesz arra, hogy jelölt legyek, vagyis semmilyen esélyem nem lesz arra, hogy újraválasszanak" - mondta a köztársasági elnök a közép-franciaországi Clermont-Ferrand-ban a Michelin gumiabroncs cégnél tett gyárlátogatását követően az üzem vezetőivel és szakszervezeti képviselőivel elköltött ebéden.

Az államfő ezt a munkanélküliséget érintő kérdésre adott válaszában mondta. Emlékeztetett arra, hogy elnöki mandátuma legfőbb feladatának a munkahelyteremtést és a munkanélküliség csökkentését tekinti, mindenekelőtt a fiatalok körében. "Minden energiánkat erre fogjuk fordítani, mert nincs is más tét" - hangsúlyozta Hollande.

Francois Hollande államfő korábban 2013 végére ígérte a munkanélküliség emelkedésének megállítását, majd a kormány februárban ezt a határidőt kitolta 2014 végére, azt remélve, hogy akkor indulhat meg az állástalanok számának csökkenése. Tavaly decemberben az álláskeresők száma elérte a 3,3 milliós rekordot. A francia statisztikai hivatal előrejelzése szerint 2014 első felében várhatóan 10 százalékon fog stagnálni a munkanélküliség.

Közben lemondott Hollande első számú politikai tanácsadója, az elnöki hivatal kommunikációs csapatának vezetője pénteken, miután egy internetes újság egy korábbi állásával kapcsolatban érdekellentéttel vádolta meg. Aquilino Morelle közleményében leszögezte, hogy "semmilyen hibát nem követett el", de lemond az elnöki hivatalban betöltött funkcióiról, hogy "teljesen szabadon válaszolhasson a személyét ért támadásokra", valamint azért, hogy "ne zavarja a köztársasági elnök, a kormány és a kormánytöbbség munkáját az ország életében különösen nehéz pillanatban".

A Médiapart.fr oknyomozó portál azt írta az 51 éves kommunikációs szakemberről, hogy még 2007-ben, amikor a Szociális Ügyek Általános Felügyeleténél (IGAS) a gyógyszeripar ellenőrzéséért volt felelős, 12 500 eurós (3,8 millió forintos) tiszteletdíjért tanácsadói munkát vállalt a Lundbeck dán gyógyszeripari laboratóriumnál.

A lap azt is megjegyezte, hogy Hollande beszédírója köztudottan fényűző életmódot folytat, harminc pár luxuscipőjét cserélgeti, s a munkaértekezletekre szeret felhozatni kiváló borokat az elnöki hivatal pincéjéből.

A botrány a szocialista kormányzat szempontjából a legkínosabb pillanatban robbant ki, néhány nappal azután, hogy a hatalmas baloldali vereséggel végződött helyhatósági választások nyomán kinevezett új miniszterelnök, Manuel Valls újabb megszorító intézkedéseket jelentett be, többek között a közalkalmazottak bérének és a szociális juttatások összegének befagyasztását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.