galéria megtekintése

Hollande a „minél rosszabb, annál jobb” taktikát követi

4 komment


Dési András

Francois Hollande államfő a munkaügyi reformmal be akar vonulni a történelembe.

Úgy viselkednek, mint a banditák – Pierre Gattaz, a francia munkaadók szövetségének (Medef) elnöke nem csomagolta be, hogy mit gondol az új munka törvénykönyve ellen mozgósító szakszervezetről, a CGT-ről. A Manuel Valls vezette baloldali kormány nem hajlandó engedni, a CGT viszont június 14-re, már a franciaországi labdarúgó-Eb idejére újabb országos tiltakozást akar szervezni.

– A Valls-kabinet és Francois Hollande államfő is láthatólag a „minél rosszabb, annál jobb” taktikát követi. Arra játszanak, hogy minél jobban elhúzódnak a tiltakozások és sztrájkok, a labdarúgó-Eb közeledtével a közvélemény a szakszervezetek ellen fordul, és hazaküldi a tiltakozókat. A francia társadalom megosztott. A felmérések szerint 58 százalék ellenzi a további demonstrációkat, mivel azok a francia nem­zeti érdekeket, a sikeres Eb-rendezést veszélyeztetik – mondta lapunknak Soós Eszter Petronella.

A Franciaország-szakértő Hol­lande keménységét azzal magyarázza, hogy a szocialista politikus lényegében beárazta a 2017-es köztársaságielnök-választáson saját vereségét. S ezért úgy kíván bevonulni a történelembe, mint aki hozzányúlt az eddig „szent tehénnek” számító munka törvénykönyvéhez. Az utóbbi alapját a még 1998 februárjában – a szocialista Lionel Jospin kormányfősége idején – elfogadott 35 órás munkahét adja, igaz, ezen többször alakítottak.

 

– Hollande komolyan gondolja, hogy csökkenti a tízszázalékos munkanélküliséget. Ehhez viszont erőteljesen bele kell nyúlni a jelenlegi rendelkezésekbe, amelyek „túlvédik” azokat, akiknek van munkájuk, de szinte lehetetlenné teszik a visszatérést a rendszerből kiesőknek – vélte a politológus.

A rendkívüli állapot széles jogköröket ad a karhatalomnak. Tüntetők és rohamrendőrök szemtől szemben Párizsban
Gonzalo Fuentes / Reuters

Az egyik legvitatottabb pont, hogy a reform értelmében a vállalatok – a munkavállalók egyetértésével – eltérhetnek az ágazati kollektív szerződésektől. – A demokrácia szempontjából is izgalmas, hogy az adott cégnél dolgozók érdeke számít-e, vagy amit az országos szakszervezeti csúcsvezetők gondolnak jónak – tette hozzá Soós Eszter Petronella.

A felmérések szerint a többség azért is ellenzi a további demonstrációkat, sztrájkokat, mert tart tőle, hogy az Eb idején leállhat a párizsi metró, nem járnak majd a TGV szuperexpresszek, s lehetetlenség lesz tankolni. – Sok francia szemében a szakszervezetek a nemzeti dicsőséget, a gloire-t akarják elhomályosítani – hangoztatta. Érdekes a szociális kérdésekre érzékeny Marine Le Pen hallgatása is. A szélsőjobbról középre húzó Nemzeti Front (FN) elnöke is jól tudja: pártja híveit lényegében fele-fele arányban osztja meg a munkajogi reform, amely a több új állás létrejöttének remé­nyében jelentősen lazítana az elbocsátás feltételein.


Philippe Martinez CGT-vezér: balról jön és onnan előz

Szülei a Franco-rezsim elől menekültek, és egy jobb élet reményében vándoroltak be Spanyolországból. Az 1961-ben a Párizs környéki Suresnes-ben született Philippe Martinez húszévesen a Renault-nál kezdett dolgozni, az autógyárban lépett be a legrégebbi francia szakszervezetbe, a CGT-be, majd a kommunista pártba, igaz, onnan 2002-ben távozott. 2016 februárja óta a CGT főtitkára, elődjének a székházfelújítás kolosszális költségei miatt kellett távoznia. A dús bajszú érdekvédő a hagyományos baloldali értékeket és a szociális párbeszédet akarja megvédeni, amit szerinte a baloldali kormány és a szocialista államfő elárult. Harcosságával a CGT népszerűségét szeretné növelni, mivel a taglétszám folyamatosan csökken (fél évszázada még ötmillió, ma 700 ezer), míg a vetélytárs szakszervezeté, a munkaügyi reformokra rábólintó CFDT-é viszont nő. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.