Hodorkovszkij: a Putyin-korszak háromféleképp érhet véget

"Nehéz elképzelni egy olyan erős utódot, aki ne kényszerülne megszabadulni Putyintól, mivel ha ezt nem teszi meg, az egész társadalom úgy tekintene rá, mint aki csupán ideiglenesen van hatalmon - mondta Hodorkovszkij. - És biztos vagyok benne, hogy Putyin ezt átérzi, s ez megnehezíti számára, hogy egy sima távozás mellett döntsön" - tette hozzá.
Mihail Hodorkovszkij valószínűtlennek tart egy sima hatalomváltást Oroszországban. Az egykori orosz iparmágnás és Vlagyimir Putyin elnök ellenfele erről New Yorkban beszélt hétfőn. A tíz évi börtönbüntetés után tavaly decemberben szabadult és jelenleg svájci emigrációban élő vállakozó szeptemberben meglepetést keltett azzal a kijelentésével, hogy "szükség esetén és bizonyos körülmények" között kész lenne átvenni az ország irányítását.

"Rendkívül nehéz lenne csendben és nyugodt körülmények között távoznia" a hatalomból - jelentette ki a volt oligarcha Vlagyimir Putyinról a Council on Foreign Relations nevű washingtoni külügyi kutatóintézetben egy kérdésre válaszolva, amely egy békés oroszországi hatalomváltás esélyére vonatkozott.

Hodorkovszkij a múlt héten egy interjújában úgy vélte, hogy a Putyin-korszak háromféle forgatókönyv szerint érhet véget: természetes halálával, környezete összeesküvésével vagy az 1917-es forradalom megismétlődésével.

A 90-es években Borisz Jelcin elnök holdudvarához tartozó oligarcha - aki 1992-1993 között energetikai és üzemanyagügyi miniszter is volt - a Jukosz olajipari vállalat volt főrészvényese úgy vélte, hogy azok a szankciók, amelyeket az Európai Unió és az Egyesült Államok léptettek életbe Moszkvával szemben az ukrán válságban játszott szerepe miatt, csak megerősítik a putyini rezsimet, s igazi hatást csak nagyon súlyos szankciókkal lehetne elérni.

2003-as letartóztatását követően Hodorkovszkijt sikkasztás és adóelkerülés miatt tíz év szabadságvesztésre ítélték az orosz hatóságok. Börtönbüntetését ugyanakkor úgy tekintette, mint amit a Putyin elnökkel való szembeszállása miatt kapott, s az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet is politikai elítéltnek minősítette őt - írja a hirado.hu.

Hodorkovszkij visszautasította azt a felvetést, hogy hataloméhes lenne, de jelezte, azt szeretné, hogy Oroszország jogállammá váljon, egymástól elválasztott elnöki és parlamenti hatalommal, illetve igazságszolgáltatással. Mindazonáltal úgy vélte, hogy ez még időbe telik. "Sokan túl sok dolgot szeretnének (megváltoztatni) túl rövid idő alatt. Én hosszabb periódusokban szoktam gondolkozni, ahogy Oroszország is hosszabb időszakokban gondolkozik" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.