galéria megtekintése

Hódítanak az EU ellenségei

0 komment


Pócs Balázs

Az EU-ellenes Függetlenségi Pártnak már a második képviselőt sikerült bejuttatnia a londoni parlamentbe. A lapunknak nyilatkozó brit szakértő szerint Cameron brit miniszterelnök valójában nem akar kilépni az unióból, de sarokba szorították.

Riadalmat keltett a brit konzervatívok soraiban, hogy a populista és EU-ellenes Függetlenségi Párt (UKIP) már a második parlamenti mandátumot szerezte meg a minapi, időközi választáson. Sőt, Mark Reckless korábban a kormányzó Konzervatív Pártot képviselte a dél-angliai választókerültben, ám szeptemberben bejelentette, hogy átáll a UKIP-hoz. A parlamenti helyéről is lemondott (emiatt írták ki az időközi voksolást), most viszont könnyedén visszanyerte, legyőzve a tory és a munkáspárti vetélytársakat. S ha ez sem lenne elég, nemrég egy másik időközi választáson is képviselői helyhez jutott egy UKIP-politikus: Douglas Carswell szintén konzervatív „dezertőr".

Mark Ruthless. A dezertőr, aki visszaadná az országot
Mark Reckless. A dezertőr, aki visszaadná az országot
Facundo Arrizabalaga / EPA

Az egymillió fontos kérdés most az, hogy a 2015-ös parlamenti voksoláson felboríthatja-e a brit politikai berendezkedést a nacionalista, euroszkeptikus UKIP, megszorongatva a két nagy pártot, a konzervatívokat és a Munkáspártot – Bár a UKIP valóban megerősödött, még mindig csak a brit közvélemény kis részét képviseli. A mostani két győzelmét időközi választásokon leadott protestszavazatoknak köszönheti. Biztos vagyok benne, hogy az emberek másként szavaznak majd a jövő évi általános választáson – magyarázza James Ker-Lindsay, a London School of Economics kutatója. Szerinte ráadásul a brit választási rendszert úgy alakították ki, hogy a UKIP-hoz hasonló pártok nehezen tudjanak a parlamentben igazi áttörést elérni. Egyszóval, néhány mandátumot valószínűleg szereznek, de a mérleg nyelvét aligha alkotják.

A győzelemtől felbátorodva Nigel Farage, a UKIP vezére máris közölte, hogy az elkövetkező hetekben további két konzervatív képviselő átlép hozzájuk. Ezt persze a toryk cáfolták, de annyi biztos: a munkáspártiak és a konzervatívok hiába veszik át egyre inkább a Függetlenségi Párt EU-ellenes üzeneteit, ezzel nem tudják kifogni a szelet a vitorlájából. A brit politikusok most már egymást túllicitálva szorgalmazzák, hogy az Egyesült Királyság korlátozza a más uniós tagállamokból (értsd: Kelet-Európából) érkező munkavállalók beáramlását, illetve nehezítse meg hozzájutásukat a szociális juttatásokhoz. Megválasztása után Reckless azzal bíztatta a híveit: „A UKIP visszaadja nektek az országotokat."

 

Emelik a téteket a konzervatív vezetők is. Oliver Letwin, aki miniszteri rangban a toryk jövő évi választási programjának kidolgozásáért felelős, a napokban azzal fenyegetőzött: ha Nagy-Britanniának nem sikerül megegyeznie az unióval az általa követelt reformokról, nem marad más megoldás, mint kilépni az EU-ból. – Nagyon aggasztó, hogy a Tory Párt magas rangú tagjai efféle kijelentéseket tesznek, és ezeket igenis komolyan kell venni. Sokan vannak a konzervatívok között, akik gyűlölik az EU-t, és a kiválást támogatják – válaszolta Ker-Lindsay. Noha szerinte David Cameron kormányfő nem tartozik azok közé, akik a kilépést szorgalmazzák, a keményvonalas párttagok és a UKIP-szélsőségesek sarokba szorították őt.

A miniszterelnök szívja is a fogát
A miniszterelnök szívja is a fogát
Will Oliver / EPA

Az egyetlen vigasz, hogy a brit elszakadási forgatókönyvben több bizonytalanság is megbújik. Cameron azt ígérte, hogy ha a toryk többséget szereznek a 2015-ös választásokon (ez kérdéses), akkor újratárgyalja az unióval a brit tagság feltételeit. És ha erről sikerül megállapodnia a többi tagországgal (ez is kétséges), akkor 2017 tájékán népszavazást rendez. – A népszavazások a demokrácia veszélyes és kiszámíthatatlan eszközei, különösen európai ügyekben. Ezért kezdenek sokan aggódni, hogy Nagy-Britannia végül tényleg eljut az EU-ból való kilépésig – figyelmeztet a London School of Economics szakértője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.