Hisztizett a válogatott, hisztiznek a szurkolók

Kétszáz olyan ghánai kért menedékjogot Brazíliában, akit állami pénzen küldtek el szurkolni a nyugat-afrikai ország válogatottjáért a futball-világbajnokságra.
A menedékjogi kérelmeket a déli Caxias do Sulban, Brazília gazdaságilag talán leginkább fejlett államának, Rio Grande do Sul egyik városában nyújtották be. Azt állítják, hogy muzulmánok, és a Ghánában zajló vallási villongások elől menekültek el. Az accrai kormány sietve cáfolta, hogy a nyugat-afrikai ország vallási villongások helyszíne lenne. „Ezeknek a menedékjogi kérelmeknek a hivatkozási alapja teljességgel hamis" – szögezte le a közleményében Felix Kwakye Ofosu tájékoztatási miniszterhelyettes.

Abban, amit Ofosu állít, rejlik némi igazság, Ghána legalábbis meglepően nyugodt és stabil a többi nyugat-afrikai országhoz – főleg a szélsőséges iszlamista Boko Haram Nigériájához – képest. A 2007-ben felfedezett olaj utáni bevételeknek köszönhetően az egész világon kevesen vehetik fel vele a versenyt a nominális GDP fejlődése tekintetében. Ettől függetlenül a ghánaiak szeretnek hisztériázni. A világbajnokság egyik nagy botránya is akkor tört ki, amikor John Dramani Mahama elnök fogta magát és egy repülőgépen hárommillió dollár készpénzt küldött Brazíliába a válogatott – a fekete csillagok – elégedetlenkedő játékosainak, akik bojkottal fenyegették a mérkőzéseket, és a szivárgó hírek szerint az utolsó csoportmérkőzésükön Portugália ellen már nem akartak pályára lépni. Bár ekkor még lett volna esélyük, a csoportkörből végül nem jutottak tovább. Azután, hogy az amerikaiaktól 2:1-re kikaptak, Németországgal pedig 2:2 lett a vége, a portugálok 2:1-re megverték őket, így búcsúzniuk kellett a megméretéstől. A fekete csillagok két klasszisát, az AC Milanban játszó Sulley Muntarit és az FC Schalke 04 Kevin-Prince Boatengjét a ghánai futballszövetség a portugál mérkőzés előtt hazahívta a szövetségi kapitánnyal, James Kwesi Appiah-val kitört balhék miatt.

A fekete csillagok sorsát a világbajnokságon egyébként valószínűleg annak a John Boyénak az öngólja pecsételte meg, aki a Twitteren terjedő fényképfelvételek szerint puszival üdvözölte a hárommillió dollár rá eső részét. Az accrai kormány – jegyzi meg a Sydney Morning Herald – egyébként úgy akart a fekete csillagok kedvében járni, hogy a legutóbbi negyedévben jegybanki segítség nélkül a számlákat sem tudta volna kifizetni.

Ghána a hivatalos delegáció tagjaként 650 embert – a kormányzó Nemzeti Demokratikus Kongresszus (NDC) híveit – küldött szurkolni Brazíliába. A mostani kétszáz több mint 1600 kilométert utazott Caxias do Sulig abból a három városból, ahol a válogatott a mérkőzéseit játszotta. Ahhoz, hogy Brazília valakinek menedékjogot adjon, nem elég, ha az illető az adott ország brazil nagykövetségén, hanem Brazíliában kell élnie. Ezt teszik azok a haitiak és szenegáliak is – meséli Noerci da Silva Melo rendőrfőkapitány –, akik a szinte teljes foglalkoztatottság mellett most hamis CD-ket és órákat árulnak Caxias do Sul utcáin. Brazil hatósági várakozások szerint a világbajnokság vasárnapi döntője után még ezer ghánai fog menedékjogot kérni a latin-amerikai országban, ahol egyébként több száz szíriai is erre vár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.