galéria megtekintése

Hidegvérrel hátba lőtte fekete áldozatát egy fehér amerikai rendőr

4 komment

NOL

Vallomása szerint Michael T. Slager az életét féltette. Az esetről videofelvétel készült, amely nem igazolja az állításait. Azután, hogy nyolcszor lőtt, meg is bilincselte az arccal lefelé a földön fekvő embert.

Gyilkosság vádjával kedden az Egyesült Államokban, a dél-karolinai North Charlestonban őrizetbe vettek egy rendőrt, aki egy videofelvétel tanúsága szerint nyolcszor hidegvérrel hátba lőtt egy előle fegyver nélkül menekülő fekete férfit.

A gyilkosság pillanata a mobiltelefonnal készített felvételen
A gyilkosság pillanata a mobiltelefonnal készített felvételen
Handout / Reuters

Az incidens – írja a New York Times – egy közlekedési lámpánál kezdődött, ahol Slager egy törött hátsó lámpa miatt leintette Scott Mercedesét. Scott kiszállt a kocsijából, de igazoltatás közben menekülni kezdett, Slager pedig futott utána. A rendőr először egy sokkolóval akarta megállítani Scottot. Ez úgy tűnik, nem hatott, mert a fekete férfi futott tovább. Egy parkba értek, ahol Slager megállt, elővette a szolgálati fegyverét, célzott és tüzet nyitott a tőle akkor 15-18 méterre lévő Scottra. A fekete férfi a nyolcadik lövésnél esett el, arccal előre a földre. A videofelvételen ezután azt látni, hogy Slager mond valamit a rádiójába, majd rákiált Scottra, hogy tegye hátra a karját. Hogy Scott ekkor már halott volt-e vagy sem, az nem világos, de Slager a biztonság kedvéért megbilincselte az áldozatát. Ezután sziréna hangja hallatszik, befut egy rendőrségi járőrkocsi, amelyből kiszáll Slager egyik kollégája, és odalép hozzájuk.

 

Scott testét a nyolc lövésből öt találta el. Az egyiket a szívébe kapta. A helyszínen meghalt.

Vallomásában Slager azt állította, hogy Scott az igazoltatás közben elragadta tőle a sokkolóját, egy Tasert, ő pedig az életét féltve lőtte le a fekete férfit. Ezt a videofelvétel cáfolja. A tanúsága szerint Scottnál sem sokkoló, sem más fegyver nem volt, miközben menekült, Slager viszont a gyilkosság után visszasétált a közlekedési lámpa felé, felvett valamit a földről és letette Scott teste mellé.

A videofelvételt egy járókelő készítette a mobiltelefonjával és a Scott-család ügyvédje adta át a New York Timesnak. A közösségi médián rengeteg olyan üzenet jelenik, meg, amely szerint ha nem lenne a videó, minden bizonyíték Slagernek a történtekről előadott verzióját támasztaná alá. Erről beszélt egy kedd esti sajtótájékoztatón az áldozat bátyja is. „Nem kaphatom vissza az öcsémet, ezért én és a családom is gyászol, de (…) a videofelvételnek hála tanúbizonyságot szereztünk az igazságról. Nem hiszem, hogy csak rossz rendőr van kint az utcákon, de néhányan biztosan azok. Nem akarom, hogy bárkit is ugyanúgy lőjenek le, ahogyan az öcsémet lelőtték” – mondta Anthony Scott. A család perre készül a North Charleston-i rendőrség ellen.

A gyilkosság még szombaton történt. Slagert a saját társai vették őrizetbe. Scott múltjáról egy charlestoni lap, a Post and Courier azt írja, hogy körülbelül tízszer volt letartóztatva, többnyire azért, mert nem fizette időben a gyerektartási díjat vagy mert nem jelent meg bírósági meghallgatásokon. Scottnak – a parti őrség veteránjának – négy gyereke volt. A bátyja azt mondta, hogy egy kifizetetlen gyerektartási díj miatt fogta menekülőre Slager elől.

North Charleston Észak-Karolina harmadik legnagyobb városa. Bár a százezer lakójának a 45 százaléka fekete, 37 pedig fehér,  a rendőrök 82 százaléka fehér, és – emlékeztet a Post and Courier – korábban már többször érte őket a vád, hogy túl agresszíven viselkednek a feketékkel szemben. A mostani ügyben az FBI is vizsgálatot indított.

Halál egy műanyag fegyver miatt

Egy fergusoni, a clevelandi és a New York-i incidens után az Egyesült Államokban egy éven belül ez már a negyedik gyilkosság, amelyben fehér rendőr végez egy fegyvertelen feketével. „Amikor tévedsz, tévedsz. És ha rossz döntést hozol, senkit nem érdekel, hogy ki vagy, felelned kell ezért a döntésért” – nyilatkozta sietve a hatalmas felhördülést és a zavargásokat elkerülendő North Charleston polgármestere, Keith Summey a Slager őrizetbe vételéről szóló sajtótájékoztatón.

A New York-i Staten Islanden 2014. július 17-én egy rendőr intézkedés közben megfojtott egy fekete férfit. Bár a halottkémi vizsgálat az esetet gyilkosságnak nyilvánította, a rendőr, Daniel Pantaleo ellen nem emeltek vádat áldozata, Eric Garner halála miatt, annak ellenére sem, hogy videófelvétel tanúsága szerint Garner mondja is, nem kap levegőt.

Három héttel később augusztus 9-én a missouri Fergusonban lőtte le áldozatát, a fekete Michael Brownt egy Darren White nevű fehér rendőr. A gyilkosság után Fergusonban zavargások törtek ki, majd hónapokkal később akkor is, amikor egy maratonio meghallgatás-sorozatot követően a vádesküdtszék úgy döntött, nem emel vádat Wilson ellen.

Michael Slager. Az életét féltette – állítja
Michael Slager. Az életét féltette – állítja
Charleston County Sheriff's Office/Handout via Reuters

November 22-én Clevelandben egy 12 éves fiúnak, Tamir Rice-nak kellett meghalnia csak azért, mert egy játékfegyverrel játszadozott az utcán. Rá a gyilkosa, Timothy Loehmann két másodperccel azután nyitott tüzet, hogy kiszállt a járőrkocsiból. Rice csak négy perccel később kapott elsősegélyt, mert állítólag támadástól tartva Loehmann a földre vitte Rice nővérét, és a 12 éves fiú sérüléseit a rendőr riasztott kollégái sem látták el. Rice egy nappal később, a kórházban halt meg.

Loehmann később azt vallotta, húszévesnek nézte Rice-t, és valódinak a kezében lévő műanyag fegyvert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.