Híd-Most: A szlovákokat meg kellett volna hívni

A közelmúltban alakult új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most elnöksége sajnálatosnak tartja, hogy Szent István révkomáromi szobrának pénteki felavatására nem hívták meg a Szlovák Köztársaság képviselőit.

"Szent István közös történelmünk egyik jelképe. Az ilyen esemény a közeledést, a kölcsönös bizalom és együttműködés megerősítését szolgálhatta volna" - jelentette ki csütörtökön Horváth Péter, a párt szóvivője. Hozzátette: a Híd-Most ugyanakkor méltatlannak tartja Robert Fico szlovák miniszterelnök próbálkozását, hogy a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) szélsőségeseinek esetleges provokációjáért Sólyom László magyar köztársasági elnökre hárítsa a felelősséget.

"Meggyőződésünk, hogy az indulatok és a bizalmatlanság újbóli szítása a politikai harc részeként nem érdeke a Szlovák Köztársaság állampolgárainak" - húzta alá a szóvivő. Robert Fico szerdán kijelentette: Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai közül senki sem vesz részt a szoboravatáson, mert nem kaptak meghívót. Ugyanakkor kijelentette: Sólyom látogatása tudatos szlovákellenes provokáció, s ha valami történik, azért a magyar államfő lesz a felelős.

A szlovák kormányfő kijelentését a nap folyamán a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is bírálta. Az MKP szerint Fico nyilatkozata tulajdonképpen egyfajta ösztönzés a provokációra, s ha Révkomáromban bármilyen probléma is adódik, ezért nem Sólyom, hanem a szlovák miniszterelnök lesz a felelős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.