Hétmilliárdból harcolunk az Iszlám Állam ellen

Több mint 6,8 milliárdot biztosítanak a költségvetésből idén a magyar részvételhez az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán.
Ebből az összegből 3,6 milliárd forintot július 15-éig, 1,3 milliárd forintot július 31-éig, a fennmaradó 1,9 milliárd forintot október 1-jéig kell biztosítani.

Egy március végén megjelent kormányhatározat 5,5 milliárd forint átcsoportosításáról döntött, ez az összeg nőtt 6,8 milliárdra a mostani döntés értelmében.

Az Országgyűlés április 14-én hozott határozatot arról, hogy Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképzőközpontba. A magyar katonák 2017. december 31-ig maradnak a támaszponton, ahol biztosítási, kiképzési feladatokat látnak majd el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, az iraki helyszínen 110 katona teljesíthet majd szolgálatot, hat magyar tiszt a vezetési pontokon lenne jelen, míg a további katonák Magyarországon állnak rendelkezésre. A misszió költségvetése nem éri el a 20 milliárd forintot, amiben a felszerelések költsége is benne van, de elképzelhető, hogy ehhez az Egyesült Államok segítséget nyújt, és akkor alacsonyabb lesz az összeg - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.