Hét év börtönre ítélték a volt panamai diktátort

Bűnösnek mondta ki szerdán a párizsi bíróság Manuel Noriega volt panamai elnököt kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosásának vádjában, és 7 év szabadságvesztésre ítélte.

Noriega exdiktátort áprilisban adta ki Párizsnak az Egyesült Államok, ahol az elmúlt húsz évet kábítószer-kereskedelem miatt börtönben töltötte.

Az egyik francia ügyész állítása szerint azok a dollármilliók, amelyek az 1980-as évek végén Noriega francia bankszámláin folytak át, a befolyásos Medellin kokainkartell bevételeiből kapott jutalékok voltak. A háromtagú esküdtszék a börtönbüntetés mellett elrendelte a számlákra helyezett közel 3 millió dollár lefoglalását is.

A volt panamai elnök ügyvédei kérték védencük szabadon engedését részben arra hivatkozva, hogy Noriega egy - az Egyesült Államokból irányított - koncepciós per áldozata, hiszen a pénzmosásra vonatkozó vádakat a Washington védelmét élvező egykori kábítószer-kereskedők hamis tanúvallomásai alapján állították össze. A másik érv az exdiktátor felmentése mellett pedig az, hogy a magát 76 évesnek mondó (már régóta zavar van ugyanis a tényleges születési ideje körül) Noriega számára a rács mögé kerülés rossz egészségi állapota miatt egyet jelentene egy halálos ítélettel. A volt államfő vérnyomásproblémákkal küzd, és egy agyvérzés következtében bal oldalára lebénult.

Noriega a bírósági tárgyaláson magát a drogkereskedők ellenségének nevezte, és azt állította, hogy a francia számlákra saját és családi vállalkozásokból folyt be a pénz. Noriegát jelenleg a dél-párizsi La Santé börtönben tartják fogva.

Egyébként távollétében, 1999 júliusában Párizsban már egyszer kiszabtak a volt elnökre ugyanebben az ügyben tíz év szabadságvesztést és 11,4 millió eurós pénzbüntetést, de a francia igazságszolgáltatás később beleegyezett abba, hogy Noriega jelenlétében újra lefolytassa a bírósági eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.