Hende: a kormány szerdán dönt az IS elleni fellépésről

A konzervatív német lap szerdai számában megjelent beszámoló szerint Hende Csaba elmondta, hogy a kormány döntése után a törvényhozásnak hozzá kell járulnia a küldetéshez.

A FAZ írása szerint a tárcavezető a keddi berlini látogatásán Ursula von der Leyen német védelmi miniszterrel és a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag védelempolitikával foglalkozó képviselőivel tárgyalva eloszlatta a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az Oroszország tevékenységéből fakadó aktuális biztonságpolitikai kockázatokat esetleg enyhébbnek tartja, mint kelet-európai szomszédjai vagy a NATO egésze. Hende Csaba a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Magyarország mindent megtesz a NATO tavaly őszi walesi csúcstalálkozóján hozott határozatok végrehajtásáért.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország katonákat is ad a NATO-erők integrációs egysége (NATO forces integration unit - NFIU) nevű szervezeti egységekhez, amelyek a szövetség úgynevezett lándzsahegyének, rendkívül magas készenléti erejének műveleteit támogató apró támaszpontokként működnek majd. Magyarország továbbá az idei utolsó negyedévben négy vadászrepülőgéppel részt vesz a Baltikum térségében folytatott légi járőrözési tevékenységben. Ez igen nagy teljesítmény egy olyan hadsereg részéről, amely alig egy tucat vadászgéppel rendelkezik - jegyezte meg a német lap.

A lap kiemelte, hogy a lakossághoz mérten éveken keresztül Magyarország nyújtotta a legnagyobb hozzájárulást a nemzetközi katonai műveletekhez, és jelenleg 770 magyar katona vesz részt nemzetközi küldetésekben. Ez a szám az Észak-Irakban tervezett szerepvállalás révén hamarosan 150-nel emelkedik - tették hozzá, kifejtve, hogy a magyar honvédek elsősorban a német, olasz és amerikai kiképzők védelmét látják majd el.

Magyarország Ukrajna támogatására felajánlotta, hogy segít a megsebesült ukrán katonák ellátásában, éppen úgy, mint Németország. Magyarország továbbá finanszírozza ukrán tisztek angol nyelvi képzését, és támogatja ukrán katonák tűzszerészeti képzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.